NAPRAVLJEN JOŠ U SREDNJEM VEKU: Japanac autom uleteo u najstariji toalet u zemlji

Neoprezni vozač teško je oštetio zvanično najstariji očuvani toalet u Japanu, koji pripada budističkom hramu i koji je registrovan kao važno kulturno dobro.

Japanska televizija "TBS" javlja da je neoprezni vozač automobilom teško oštetio zvanično najstariji toalet u zemlji, napravljen još u srednjem veku.

Naime, automobil je uleteo u toalet zen budističkog hrama Tofukuđi u gradu Kjoto koji je registrovan kao važno kulturno dobro i važi za najstariji očuvani toalet u celoj zemlji.

Ta drvena građevina koju su vekovima koristili monasi, smatra se, datira iz prve polovine perioda u Japanu poznatog kao Muromaći, koji je trajao od 1336. do 1573. godine.

Nije bilo povređenih, ali su uništena vrata u širini od dva metra i deo zida toaleta, koji se, inače, sastoji od više desetina rupa u podu s metalnim posudama.

Do te kulturne tragedije je došlo kada je neimenovani tridesetogodišnji muškarac koji je u hram došao poslom, dok je tražio mesto na koje bi mogao da ostavi vozilo, neoprezno pritisnuo papučicu za gas dok mu je menjač bio u rikvercu i tako umesto na parkingu završio u srednjovekovnom monaškom toaletu.

Sam hram Tofukuđi u celini je prvi put izgrađen daleke 1255. godine, ali je kasnije u više navrata stradao od požara i bio obnavljan. U Japanu je poznat po tome što je najveći hram u drevnoj prestonici Kjotu, a među posetiocima, naročito ljubiteljima prirode i fotografije, omiljen je po svom jesenjem pejzažu, budući da ima puno stabala, ali i po vrtu od peska i kamena.

Izvor: RTS
Foto: YouTub/PrintScreen

Pogledajte još