GUSTA, MEKANA, LEPRŠAVA: Koji su vam vitamini potrebni za kosu kao sa reklame?

Uvreženo je mišljenje da negovana i lepa kosa jeste simbol zdravog organizma koji se čuva. Pobornici smo ideje da lepota zaista dolazi iznutra, ali zašto da paralelno dok radite na sebi i jačanju svoje ličnosti, ne posvetite i koji minut više kvalitetnijoj ishrani i suplementaciji koja će ojačati vašu kožu, nokte i kosu. Nju je neophodno hraniti, baš kao što redovno uzimate svoje omiljene namirnice da biste bili zdravi, ili mažete preporučeni serum kako biste popravili tonus kože.

Kvalitet dlake definiše dosta faktora, a na neke od njih ne možemo uticati. Genetika je nešto što ne možemo izmeniti, ali zato imamo mogućnost da zahvaljujući pravilnom pristupu i uz adekvatnu negu, nadomestimo izvesne nedostatke i loše predispozicije. Ne morate imati slabu i tanku kosu, već naprotiv. Donosimo pet dragocenih sastojaka i vitamina koji pružaju dlaci kose sve potrebne nutrijente, vlas će biti ojačana iznutra i lepša na dodir.

VITAMIN A

U našem organizmu ne postoji ćelija kojoj nije potreban za rast i razvoj, a upravo je kosa tkivo koje najbrže raste. Vitamin A utiče na lojne žlezde koje proizvode sebum. On dalje pomaže održavanje optimalnih uslova za rast i hidrataciju vlasi i zdravlje samog skalpa. Ukoliko u ishranu nije uključeno dovoljno namirnica bogatih vitaminom A, između ostalog, kao jedna od posledica može se javiti gubitak kose. Da biste bili sigurni da unosite dovoljno ove korisne materije, oslonite se na ishranu bogatu šargarepom, slatkim krompirom, bundevama, spanaćem i keljom. Ove namirnice sadrže beta-karoten koji se pretvara u vitamin A u našem organizmu. Njega još ima i u jajima, mleku, jogurtu, ulju iz jetre bakalara.

KOMPLEKS B VITAMINA

Klinički je dokazano da pospešuju rast kose. Biotin je obrađen u mnogobrojnim studijama koje su dokazale da njegova deficitarnost vodi alopeciji. Ishrana bogata njime doprinosu proizvodnji keratina, rastu i progušćavanju vlasi, a možete ga sresti u bademima, mesu, ribi, morskim plodovima, tamnom lisnatom povrću. Vitamin B5 jača folikul, zadržava vlagu u dlaci, pomaže da se kiseonik transportuje do krvnih sudova kože glave, a dobra cirkulacija utiče na bolji rast. Kod vegana i vegetarijanaca koji ne konzumiraju meso, preporučuje se suplementacija vitaminom B12, kako bi se nadomestio mogući nedostatak. Folna kiselina, odnosno vitamin B9 sadrži hranljive materije koje sprečavaju opadanje kose.

VITAMIN C

Opšte poznat kao jedan od najznačajnijih antioksidanasa koje možemo uneti u svoje telo, ovaj vitamin sprečava nastanak peruti, i pomaže zaštitu ćelija od oksidativnog stresa koji produkuju slobodni radikali. On je koristan jer stimuliše sintezu kolagena koji daje elastičnost koži i kosi. Važan je ujedno jer kada je prisutan u dovoljnoj količini, apsorpcija gvožđa iz hrane je dobra, a ovaj mineral je takođe važan za rast kvalitetne kose. Ako želite da unosite dovoljno vitamina C, u vašu ishranu uvrstite dosta voća i povrća poput jagoda, paprike, citrusa, guave.

VITAMIN D

Naučno je dokazano da je nizak nivo vitamina D povezan sa alopecijom, odnosno, gubitkom kose. Nažalost, praksa je pokazala da većina ljudi ima nedostatak ovog vitamina, što zbog nedovoljne informisanosti o znajačaju istog, što zbog neadekvatnih uslova života i nedovoljno brige. On se sintetiše u našem telu nakon što sunce dođe u dodir sa kožom. Ujedno, može se unositi putem suplemenata i hrane poput ribljeg ulja, pečurki, ulja jetre bakalara.

VITAMIN E

Njegovo je dejstvo slično dejstvu vitamina C. Oboje su antioksidansi koje koža i kosa vole. Jedna studija pokazala je da je kod čak 34,5% osoba koje su imale problema sa opadanjem, zapažen rast iste nakon što su u ishranu tokom osam meseci uveli namirnice bogate ovim vitaminom. Pronađite ga u suncokretovim semenkama, spanaću, bademima, avokadu.

CINK

Kada govorimo o rastu i kvalitetu kose, ne možemo zaobići ovaj mineral koji je važan jer podstiče obnovu tkiva i zdravo funkcionisanje folikula dlake. Ako ne unosite u organizma dovoljno govedine, spanaća, pšeničnih klica, sočiva, semena bundeve koji su bogati cinkom, razmotrite da se ipak obratite farmaceutu za preporuku nekog suplementa na bazi cinka.

GVOŽĐE

Spomenuli smo ga u ovom tekstu, a upravo ono pomaže prenos kiseonika do svake pojedinačne ćelije što je važno jer to omogućava njihov optimalni rad i zdravo funkcionisanje. Deficit gvožđa prouzrokuje anemiju koja je jedan od najpoznatijih uzročnika opadanja kose. Ostrige, školjke, jaja, crveno meso, spanać i sočivo, namirnice su koje odlikuje obilje ovog značajnog minerala.

Ne smete imati izgovore, jer vaše telo i kosa govore za vas. Odvojite vremena za male rituale, i posvetite minut više vašoj kosi koja će biti zahvalna za uloženi trud. Pravi je trenutak da se osvežite i revitalizujete vlas.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još