STRUČNJACI OTKRIVAJU: Da li se može zaustaviti vreme na koži upotrebom minerala?

Da naša nauka ide u korak sa naučnim temama i tendencijama u svetu potvrđuju i istraživanja koja se sprovode u Srbiji, a jedno od njih je istraživanje o upotrebi minerala fulerena C, za čije otkriće su tri naučnika dobila Nobelovu nagradu, 1996. god.

Većina naših istraživanja ide u korist primene nauke za čoveka i društvo i pokrivaju zdravstvo, poljoprivredu i kozmetologiju.

- Mi smo radili istraživanja na jednom derivatu fulerena, naša nauka ide dalje od sveta. Profesor Koruga je sa svojim timom patentirao supstancu koja predstavlja specijalni oblik fulerena, fularenola koji je pokazao izuzetno dobre efekte na zdravlje. Istraživanja su još uvek u toku - rekla je dr Suzana Miljković, redovni profesor na Farmaceutskom Fakultetu u Novom Sadu.

- Bavila sam se istraživanjem proizvoda koji u svom sastavu imaju supstancu hiperharmonizovani fulerenski vodeni kompleks. Ta supstanca je nanosupstnca, patentirana je i ima pozitivne efekte na delovanje kože. Ispitivali smo kako deluje na kolagen i vlažnost kože - istakla je dr Miljković.

Ističe da ako želimo da usporimo starenje treba na vreme krenuti sa negom, oko 40. godine, jer posle 60. godine kolagena skoro da nema u našoj koži. Prednost ove supstance je da deluje bio fizički, a efekti su mehanički.

- Hrana budućnosti treba da sadrži sve što je neophodno, da nam da energiju, da ima dovoljno vitamina, minerala i svih drugih sastojaka koji obezbeđuju i čuvaju naše zdravlje i funkcionisanje organizma uz očuvanje prirode - istakla je dr Suzana Miljković.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još