TUGA U DOMU POZNATE GLUMICE: Preminuo otac Mine Lazarević, čuveni srpski dirigent

U Beogradu je u 90. godini preminuo dirigent Ljubiša Lazarević. Gotovo ceo radni vek proveo je u Pozorištu na Terazijama gde je ostvario preko 30 premijera.

Ljubiša Lazarević rođen je 21. jula 1933. godine u Somboru. Gimnaziju je završio u Vršcu, a dalje školovanje nastavlja na Muzičkoj akademiji u Beogradu najpre na teoretskom, a zatim i na odseku za dirigovanje. Kao student generacije, dobija stipendiju za usavršavanje na polju mjuzikla i operete u Beču.

Dirigovao je brojnim horovima i radio kao profesor u muzičkoj školi "Vojislav Vučković".

Posle drugog svetskog rata, puno je volontirao po sirotištima i to je bilo presudno da shvati moć muzike i da će ona biti njegov život.

Otac je sina Slobodana i ćerke Mine, čuvene srpske glumice.

Ipak, najveći deo života proveo je u Pozorištu na Terazijama sa željom da postavi mjuzikl i operetu na stalni repertoar i time doprinese u stvaranju prvog i jedinog muzičkog pozorišta na Balkanu. Svoju prvu premijeru imao je 1963. godine (Put oko sveta). Od opereta Franca Lehara Vesela udovica i Kneginje čardaša, preko mjuzikala "Priča iz zapadnog kvarta", "Violinista na krovu", "Cigani lete u nebo", "Čovek od La Manče", "Splitski akvarel", "Večiti studenti", "Moj dečko", koji su bili praizvedbe na ovim prostorima, nizali su se brojni domaći i strani mjuzikli u kojima je sarađivao sa velikim rediteljima i koreografima i za te projekte bivao višestruko nagrađivan i proglašavan za istaknutog umetnika. Za mnoge je radio orkestracije i prepeve songova na srpski jezik.

Kao zreo umetnik, postavlja predstave "Violinista na krovu" i "Čovek od La Manče" i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a uspešno se bavio i pedagogijom na katedri glume u Novom Sadu i na BK akademiji u Beogradu.

Ispraćaj će se obaviti u četvrtak 17. novembra na Novom groblju u Beogradu. Početak opela je u 11.15 časova. Datum komemoracije biće naknadno saopšten.

Izvor: Kurir.rs
Foto: k1televizija - Instagram/PrintScreen

Pogledajte još