Projekat “Naša deca u našim muzejima” predstavljen u Muzeju Vojvodine

U Muzeju Vojvodine predstavljen je pilot projekat “Naša deca u našim muzejima”, namenjen učenicima novosadskih osnovnih škola i realizovaće se do kraja ove i u narednoj godini.

 

Cilj projekta je da školarci organizovano posete sve muzeje, galerije i sakralne objekte u gradu kako bi se upoznali sa istorijom svog grada, Vojvodine i Srbije. Pilot projekat realizuju Udruženje Color Media Events i kompanija Color Media Communications u saradnji sa OŠ “Branko Radičević”, uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje.

Na konferenciji su se obratili:

Robert Čoban, predsednik kompanije Color Media Communications

Radovan Kovačević, načelnik Gradske uprave za obrazovanje

Tijana Pešterac Stanković, direktorica Muzeja Vojvodine

Milana Kvas, upravnica Spomen – zbirke Pavla Beljanskog

Ivana Rastović, kustoskinja i muzejska edukatorka Galerije Matice srpske

- Da bismo umeli da cenimo tuđu kulturnu baštinu, najpre moramo da upoznamo svoju - kaže jedan od organizatora i direktor kompanije Color Media Communications, Robert Čoban, dodajući da se ideja za ovaj projekat rodila kada je Novi Sad postao Evropska prestonice kulture.

- Kultura nisu samo zgrade, slike i objekti, već se ona ogleda pre svega u ljudima, zbog čega je veoma važno da mladi budu bolje informisani kakva blaga naše kulturne institucije čuvaju - istakao je Čoban.

- Gradska uprava za obrazovanje nastavlja da podržava sve aktivnosti koje se odnose na unapređenja znanja dece - istakao je načelnik Radovan Kovačević, dodajući da je projekat najbolji način da se osnovci upoznaju sa svim vrednostima kojima grad raspolaže.

Podsećamo, učenici četvrtog i šestog razreda OŠ “Branko Radičević” organizovano su posetili Muzej Vojvodine u sklopu projekta “Naša deca u našim muzejima”.

Program za 4. razred:
– Upoznavanje i razgovor o muzejima (šta je muzej, značaj, zadaci) i o muzeološkim pojmovima (kustos, konzervator restaurator, zbirka, depo, eksponat).
– Interaktivno predstavljanje najlepših eksponata na stalnoj postavci koji nas uče o našoj prošlost, lepoti umetničkog stvaranja, tradiciji i kulturi naroda Vojvodine.
Vođenje traje do 45 minuta.

Program za 6. razred:
– Upoznavanje i razgovor o muzejima (šta je muzej, značaj, zadaci) i o muzeološkim pojmovima (kustos, konzervator restaurator, zbirka, depo, eksponat).
– Obilazak tematske izložbe Vojvodina i Donja Austrija, interkulturalne veze na kojoj će deca čuti interesante priče o predmetima koji prikazuju povezanost dve regije.
Vođenje traje do 45 minuta.

Pogledajte još