OBRATITE PAŽNJU: Prve simptome bolesti bubrega ljudi mešaju sa bolovima u leđima

Čim počnete da osećate bolove u leđima, sigurno prvo pomislite na istegnuće nekog mišića ili povredu leđa.

Međutim, lekari upozoravaju da vaša leđa u nekim slučajevima nemaju nikakve veze s tim, već neprijatne bolove prouzrokuju problemi s bubrezima, prenosi "Insajder".

S obzirom na to da se bubrezi nalaze na području donjeg dela leđa, većina pacijenata bol u bubrezima greškom zameni s bolovima u leđima, ali ove dve vrste bola imaju različite uzroke i načine lečenje.

Dok su bolovi u leđima najčešće prouzrokovani nekom spoljnjom pojavom pa se mogu lakše otkloniti, kada je reč o bolovima bubrega, stanje je u većini slučajeva mnogo ozbiljnije.

Lekari objašnjavaju da je bol u bubrezima obično prouzrokovan upalom ili nekim ozbiljnijim bolestima koje pogađaju bubrege.

Bol u leđima, s druge strane, obično je prouzrokovana oštećenjem tkiva u leđima. Ako naučite da ih razlikujete, to može da olakša pravovremeno dijagnostikovanje i dalji tok lečenja.

Kako prepoznati bolove u bubrezima?

Kako tvrdi dr Rena D. Malik, bolovi u bubrezima su duboki, probadajući, javljaju se naglo i obično prođu, pa se ponovno pojave.

Bolovi se najčešće javljaju u višim delovima kičme i u području ispod rebara, pored kičme, a struka upozorava da ih oboleli takođe mogu osetiti u središnjem delu trbuha ili preponama. Ipak, bolovi u bubrezima obično uključuju i druge simptome.

Ti simptomi su povišena temperatura, povraćanje i mučnina, bolno mokrenje, mutna ili tamna mokraća i česte infekcije urinarnog sistema. Za razliku od bolova u leđima koji u većini slučajeva prolaze sami od sebe, bol u bubrezima se neće poboljšati sve dok je ne identifikujete i počnete da lečite glavni uzrok.

Mogući uzroci

Bubrezi filtriraju otpad iz tela, stvaraju urin i proizvode hormone koji regulišu stvaranje crvenih krvnih ćelija.

Bolovi u bubrezima obično su prouzrokovani bolestima bubrega i drugih delova urinarnog sistema, a neki od tih uzroka uključuju bubrežne kamence, zadržavanje urina, vezikoureteralni refluks, oštećenje bubrega i policističnu bolest bubrega.

Svako od ovih stanja zahteva lečenje, inače može da dođe do ozbiljnijih posledica poput zastoja bubrega.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još