NA VAKCINALNIM PUNKTOVIMA DOMOVA ZDRAVLJA: Bivalentna vakcina od ponedeljka dostupna u Srbiji

Bivalentna vakcina protiv kovida-19 proizvođača "Moderna" biće od ponedeljka, 26. decembra 2022. godine, dostupna građanima Republike Srbije, na vakcinalnim punktovima domova zdravlja, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Srbije. U toku je distribucija vakcina prema institutima i zavodima za javno zdravlje.

Bivalentna vakcina bazirana je na tehnologiji RNK vakcine i sadrži originalni, vuhanski soj i modifikovani BA.1 omikron soj.

Ova vakcina se može primeniti isključivo kao buster doza, kod prethodno vakcinisanih, bez obzira na to koju su vrstu vakcine prethodno primili.

Prema preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju, bivalentna vakcina protiv kovida-19 se može primeniti, kao buster doza, kod osoba uzrasta 12 godina i starijih, a koje su ranije vakcinisane protiv kovida-19, odnosno koje su primile primarnu seriju vakcine (dve doze), ili koje su dodatno primile jednu, ili više buster doza vakcine.

Uslov za vakcinaciju bivalentnom vakcinom je da je prošlo najmanje tri meseca od primanja poslednje doze vakcine protiv kovida-19, ili najmanje tri meseca od preležane infekcije kod potpuno vakcinisanih osoba.

Bivalentna vakcina kao buster doza se naročito preporučuje kod osoba starijih od 50 godina, osoba sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama, osoba sa komorbiditetima, korisnika i zaposlenih u domovima za stara lica i zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, prenosi Tanjug.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još