TRI DELOTVORNA TRIKA: Kako sprečiti isušivanje i pucanje usana tokom zime?

Tokom hladnijih meseci uočavamo da su usne često suve i ispucale, a razlog tome su najčešće naše loše navike. Kožu ne možemo da menjamo, ali možemo da radimo na poboljšanju njene teksture i vlažnosti kako bismo je održali hidriranom.

Čim osetimo da su nam usne suve usne instinktivno ih navlažimo jezikom. Ali kada vlaga ispari s površine usana, ostavlja ih suvima, a u slučaju da je prisutan i vetar, i ispucanim.

Jedna od glavnih razlika između kože usana i ostatka tela je debljina kože. Koža usana sastoji se od tri do pet slojeva, a koža lica čak 16 slojeva. Na usnama nedostaje taj gornji sloj koji ima zaštitnu funkciju, koji sprečava dehidrataciju i bori se protiv UV zračenja.

Osim što ima manje slojeva kože, na usnama nema ni žlezda koje hidriraju ostatak kože.

Iako su prirodno sklonije isušivanju, postoje neki trikovi kako možemo da ih spasimo od isušivanja i zadržimo ih lepim tokom cele godine. To uključuje odbacivanje nekih loših navika, i uvrštavanje novih.

Pazite na unos vitamina

Različite grupe vitamina su neophodne za naše zdravlje. Vitamin B2 neophodan je za rad ćelija, a time i za zdrave usne, a unosom hrane bogate vitaminom B2 poput jaja i nemasnog mesa telo će biti pod kontrolom tokom cele godine.

Takođe, nedostatak cinka i gvožđa povezuje se sa suvim usnama, pa se preporučuje ishrana bogata mahunarkama i semenkama jer sadrže puno potrebnih elemenata.

Birajte balzam s proverenim sastojcima

Ukoliko ni balzam za usne ne sprečava suvoću vaših usana, proverite da li ste odabrali balzam s odgovarajućim sastojcima. Iako je primarna funkcija balzama hidratacija, neki sadrže mirise koji mogu da izazovu isušivanje.

Nekada je bolje izbegavati balzame s privlačnim mirisima i bojama jer se loši sastojci često nalaze baš u tim dodacima.

Hidratacija

U rasporedu pretrpanom različitim obavezama, često se zaboravi na unos tečnosti, a posledice se mogu videti i na usnama. Kada se usne naboraju od suvoće, shvatite to kao alarm da morate da povećate unos vode.

Prema pojedinim preporukama, to bi trebalo da bude između osam i dvanaest čaša dnevno. Iako se mnogima to čini nemoguće, pokušajte da uz sebe uvek imate flašicu vode.

Izvor: Tportal.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još