OPASAN TREND: Zdrave osobe kupuju lek za dijabetes da bi smršale, nuspojave ozbiljne

U srpskim apotekama vlada nestašica leka protiv dijabetesa tipa 2. Zdravi ljudi kupuju Ozempic da bi smršali, a ovaj bizaran trend već dugo hara Holivudom.

Po društvenim mrežama šire se apeli dijabetičara koji već duže vreme nisu u mogućnosti da pronađu lek Ozempic u apotekama. Razlog nestašice ovog leka je prilično bizaran. Čitava pomama desila se zbog neželjenog dejstva koje mnogi priželjkuju – mršavljenja.

Naime, lek Ozempic sadrži aktivnu supstancu semaglutid, koja pomaže organizmu da smanji koncentraciju šećera u krvi, samo kada je ona isuviše visoka. Međutim, ovaj inovativni lek danske kompanije Novo Nordisk ima jedno često neželjeno dejstvo – smanjenje apetita, koje za posledicu ima mršavljenje.

- Zbog toga moj otac mora nedeljama ozbiljno da planira i neretko podmićuje apoteke u kojima sazna da prodaju Ozempic koji mu je kao dijabetičaru prepisan - rekao je jedan korisnik Tvitera.

To je, kako se navodi, samo jedan od brojnih tvitova koji se ovih dana mogu pročitati po mrežama. Ovaj opasan trend nažalost nije nikakva novina, a u svetu je već duže vreme aktuelan i priklonile su mu se i slavne ličnosti.

Nekoliko lekara čiji su pacijenti slavni glumci, pevači i druge poznate zvezde je za "Vol strit žurnal" progovorilo o tome kako je sve veća potražnja za lekom Ozempic, koji je namenjen ljudima s dijabetesom tipa 2, a kao nuspojavu ima upravo gubitak kograma.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da ovakav gubitak kilograma ne dolazi bez rizika. Iako su lekovi poput Ozempica vrlo efektivni, te pomoću njih možemo izgubiti i do 15 odsto telesne mase, njihov učinak nije dugoročan.

Osim toga, alarmantan je podatak kako je korišćenje ovakvih lekova u svrhu mršavljenja zdravih osoba dovelo do nestašice leka u određenim područjima što znači da osobe kojima je zaista potreban ne mogu da dođu do svoje doze.

Na službenim stranicama Ozempica tako stoji i lista upozorenja pa se među nuspojavama mogu naći povećan rizik pojave tumora na štitnoj žlezdi, upala pankreasa, poremećaj vida, oštećenje bubrega i upala žuči. Lekari takođe upozoravaju da lek ne bi smele da koriste osobe koje su imale ili u porodici imaju medularni tiroidni karcinom ili multiplu endokrinu neoplaziju tip 2.

Izvor: City Magazine
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još