500 PRIJAVA ZA REPRODUKTIVNI MATERIJAL IZ INOSTRANSTVA: Iz Španije stigle prve jajne ćelije

Iz Španije su stigle prve reproduktivne ćelije uvezene o trošku države. Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje rekla je za RTS da je stiglo šest paketa jajnih ćelija za šest žena, četiri žene će obaviti proces vantelesne oplodnje u Ginekološko-akušerskoj klinici KCS, a dve u Narodnom frontu. Dirtektorka RFZO kaže da se je do sada stiglo 500 prijava za reproduktivni materijal, od čega su 10 odsto žene bez partnera.

Postupci vantelesne oplodnje biće obavljeni prema željama žena u dve klinike u Beogradu – u Klinici za ginekologiju u Višegradskoj i u Narodnom frontu.

Od 10. decembra počelo je prijavljivanje i preko portala E-uprave, za sve one koji ispunjavaju neophodne kriterijume, a žele da budu roditelji.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić navodi da je od momenta kada je uvedena mogućnost uvoza reproduktivnog materijala, bilo jajnih ćelija, spermatozoida ili embriona iz inostranstva, ovo je prva isporuka.

Radojević Škodrić kaže da je to značajno, jer do sada nije postojala mogućnost uvoza reproduktivnog materijala i vantelesna oplodnja tim materijalom, bilo da se radi o trošku države ili trošku parova.

- Imamo našu banku koja postoji 3,5 godine, ali rezultat je gotovo nikakav, imali smo samo pet muških donora i nijednu jajnu ćeliju. I sve druge zemlje koje imaju svoje razvijene banke uvoze materijal jer nemaju materijal onakav kakav im je potreban - ukazala je Radojević Škodrić.

Navela je primer da Danska uvozi jajane ćelije, Španija uvozi spermatozoide, a Grčka takođe uvozi materijal.

Ugovori sa Češkom, Danskom, Španijom

- Od juče imamo četiri banke, poptisali smo ugovor sa Češkom, sa dve banke iz Danske i sa jednom iz Španije. Do juče su postojale tri, ali je i Češka juče potpisala - kaže ona.

Parovi i žene koje su bez partnera mogu da biraju iz koje banke će da uzmu reproduktivni materijal, mogu da biraju neke od karakteristika. Različite banke imaju različita pravila o izboru, a najčešće se biraju starost, visina, boja kose i očiju.

- Mogu da biraju kliniku u kojoj će se raditi proces vantelesne oplodnje, do sada je država sklopila ugovor sa 7 državnih i 15 privatnih i to je novina, do ove godine imali smo 13 privatnih klinika, zaista je lepo što imamo sve veći broj privatnih klinika - napomenula je Radojević Škodrić.

Prema njenim rečima, pravo na uvoz reproduktivnog materijala o trošku države imaju sve osobe starosti do 45 godina ukoliko nemaju decu, ili nemaju u postojećoj zajednici decu. Pravo imaju i žene bez partnera koje nemaju decu.

Prijavljivanje se obavlja od 10. decembra preko portala e-uprave, pri svakom postupku dobijate obaveštenja – od zakazivanja pregleda do zakazivanja termina u klinici u kojoj će da se obavlja proces vantelesne oplodnje.

- Država će finansirati sve koji ispunjavaju kriterijume. Kada smo uveli u decembru prošle godine ovo pravo u startu je izdvojeno za 1.500 parova oko milijardu dinara, ali ograničenja nema, dobićemo dodatna sredstva ako bude preko ovog broja - rekla je Radojević Škodrić.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još