Dan Republike Indije obeležen u Beogradu

Ambasada Indije u Beogradu proslavila je danas Dan Republike Indije u znak sećanja na stupanje na snagu Ustava Indije 26. januara 1950. godine.

Tom prilikom, ambasador Indije NJ.E. Sandživ Kohli je podigao nacionalnu zastavu Indije na događaju održanom jutros u prostorijama ambasade i pročitao obraćanje počasnog predsednika Indije. Proslavi su se pridružili članovi indijske zajednice i mnogi srpski prijatelji Indije.

Foto: Goran Zlatković

Indija je odabrala 26. januar kao zvanični datum proglašenja ustava u znak priznanja Purna Svaraj (potpune samouprave) deklaracije o nezavisnosti od britanske vladavine. Donošenjem ustava, Indija je zvanično bila poznata kao Republika Indija — "suverena socijalistička sekularna demokratska republika koja obezbeđuje svim svojim građanima pravdu, slobodu, jednakost i bratstvo".

Glavni događaj Dana Republike proslavljen je danas u Rajpathu u Delhiju paradom indijskih oružanih snaga na kojoj su prikazane odbrambene sposobnosti Indije, uključujući prikaz bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa Indije.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još