75. Dan Republike Indije svečanim prijemom obeležen u Beogradu (FOTO)

Ambasada Indije u Beogradu proslavila je danas, 26. januara, 75. Dan Republike Indije u znak sećanja na stupanje na snagu Ustava Indije 26. januara 1950. godine.

Tom prilikom, ambasador Indije NJ.E. Šubdaršini Tripati razvila je nacionalnu zastavu Indije na događaju održanom ujutru 26. januara 2024. u prostorijama ambasade i pročitala obraćanje počasnog predsednika Indije. Proslavi su se pridružili članovi indijske zajednice u Srbiji i srpski prijatelji Indije.

U popodnevnim časovima istog dana u hotelu Hajat u Beogradu održan je prijem za oko 150 zvanica, gde je počasni gost bio ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović. Pored istaknutih pripadnika lokalne indijske zajednice, članova diplomatskog kora, najviših funkcionera Ministarstva spoljnih poslova Srbije i drugih državnih organa, pozvani su srpski prijatelji Indije iz različitih oblasti poslovanja, kulture i medija. Tokom prijema predstavljen je kulturni program sa klasičnim indijskim plesom učenika Plesne škole Panna iz Beograda. Ambasadorka je u svom obraćanju istakla tradicionalne i istorijske odnose Indije i Srbije koji se vremenom sve više jačaju. Trenutno obeležavamo 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje.

Indija je izabrala 26. januar kao zvanični datum proglašenja ustava u znak priznanja Purna Svaraj (potpune samouprave) deklaracije o nezavisnosti. Donošenjem ustava Indija je zvanično postala poznata kao Republika Indija - "suverena socijalistička sekularna demokratska republika" koja "obezbeđuje svim svojim građanima pravdu, slobodu, jednakost i bratstvo", prema njenoj preambuli.

Glavni događaj Dana Republike održan je danas u Nju Delhiju paradom naših oružanih snaga na kojoj su prikazane odbrambene sposobnosti Indije, uključujući prikaz bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa Indije. Osnaživanje žena i vojna hrabrost Indije bili su centralni deo parade u Nju Delhiju.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još