Nove usluge na portalu eUprava - eDržavljanstvo i eSaglasnosti

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i v. d. direktora Kancelarije za IT i eUpravu Milan Latinović prisustvovali su danas puštanju novih elektronskih usluga Ministarstva unutrašnjih poslova – eDržavljanstvo i eSaglasnost, saopšteno je iz Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Za Uverenje o državljanstvu, koje je do sada bilo jedan od najtraženijih dokumenata koji su se izdavali na šalterima opština, od danas se može podneti zahtev na Portalu eUprava i preuzeti u elektronskoj formi u eSandučetu ili poručiti na kućnu adresu.

Takođe, građanima je od sada na raspolaganju sedam novih elektronskih usluga MUP-a koje omogućavaju onlajn davanje izjava ili saglasnosti: Izjava/saglasnost za izdavanje lične karte maloletnom detetu, državljaninu Republike Srbije, Izjava/saglasnost za izdavanje pasoša maloletnom detetu, državljaninu Republike Srbije, Izjava/saglasnost za prijem u državljanstvo Republike Srbije maloletnog deteta, Izjava/saglasnost za prijavu prebivališta maloletnog deteta, državljanina Republike Srbije, Punomoćje za preuzimanje pasoša, Saglasnost vlasnika nepokretnosti za prijavu prebivališta punoletne osobe, državljanina Republike Srbije, na adresu nekretnine čiji je vlasnik/suvlasnik, Opoziv izjave/punomoćja/saglasnosti.

Da bi korisnik koristio usluge eDržavljanstvo ili eSaglasnosti, potrebno je da bude prijavljen na Portal eUprava mobilnom aplikacijom ConsentID ili kvalifikovanim elektronskim sertifikatom.

- Na Portalu eUprava elektronske usluge MUP-a zakazivanja termina za lična dokumenta, produženje registracije vozila kao i usluga ePlati preko koje građani plaćaju takse i naknade su jedne od onih koje građani najviše koriste. Ministarstvo unutrašnjih poslova je lider u razvoju usluga elektronske uprave i sa uslugama eDržavljanstvo i eSaglasnosti doprineće još većoj efikasnosti, ekonomičnosti i transparentnosti javne uprave - izjavio je Mihailo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija.

Jovanović je dodao da, zahvaljujući elektronskoj razmeni podataka, organi državne uprave, jedinice lokalne samouprave i centri za socijalni rad su skoro 5.000.000 puta vršili uvid u podatke iz evidencija koje su u nadaležnosti MUP-a, što znači da toliko puta građani nisu posećivali šaltere, štampali papire i nosili ih dalje od šaltera do šaltera kao kuriri, već je državni službenik sve to obavljao za njih elektronskim putem.

- Do sada smo imali više od 10.000.000 zahteva za sve usluge MUP-a koje se nalaze na Portalu eUprava. Zahvaljujući potpunoj promeni načina plaćanja administrativnih taksi Ministarstva unutrašnjih poslova, objavljen je Portal plati.euprava.gov.rs kao centralno mesto gde građani dobijaju jedinstvenu, objedinjenu uplatnicu koju mogu platiti karticom, mBenkingom, ili fizički u banci ili pošti. Centralizacijom administrativnih taksi MUP-a smo ukinuli mogućnost za zloupotrebu, povećali transparentnost procesa i brzinu proknjižavanja uplate, s obzirom na to da se, zahvaljujući jedinstvenom pozivu na broj, uplata odmah knjiži i vidljiva je u sistemu policijskom službeniku. Građani su do sada kreirali i platili oko 8.000.000 uplatnica za postupke MUP-a putem ovog sistema - izjavio je Milan Latinović, v.d. direktora Kancelarije za IT i eUpravu.

Izvor: Danas Online
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još