DERMATOLOZI SAVETUJU: Kako zaštititi lice od hladnoće?

Nega kože zimi je potpuno drugačija u odnosu na letnji period. Leti se preporučuju laganije teksture preparata, serumi i gelovi, kao i zaštitni faktor od sunca, a zimi zbog hladnoće koja dosta isušuje i iritira kožu treba nanositi preparate s bogatijom teksturom. Savetuju se magistralni, ručno izrađeni preparati s više sastojaka, i što je sada moderno u svetu, usko specijalizovana i prilagođena terapija svakoj osobi ponaosob.

Ovo ističe dr Predrag Poleksić, specijalista dermatologije u Zavodu za kožne i venerične bolesti u Beogradu, i dodaje da su s prvim hladnim danima u prednosti osobe koje su s negom kože počele na vreme, makar mesec dana pre studenih dana. O štetnosti sunca uvek se govori kada dolazi leto i vreme godišnjih odmora, ali zaboravlja se da i boravak na snegu, odnosno planini, i izlaganje suncu može takođe biti opasno.

Važna i ishrana

Istina, ova zima se razlikuje od mnogih prethodnih po izuzetno toplom vremenu, koja traje od početka decembra i tokom većeg dela januara. Ali, iz iskustva znamo da zime koje počnu blago znaju da u februaru i martu nadoknade propušteno, tako da nije zgoreg podsetiti se šta u takvim prilikama činiti da biste sačuvali elastičnu i zdravu kožu tela, naročito lica.

Najpre, treba sačuvati kožu iznutra, jer ta pravila važe bez obzira na spoljne uslove i temperaturu vazduha. To ćemo na prvom mestu postići pravilnom ishranom, bogatim omega tri kiselinama, koje kožu čine mekšom i sjajnijom, dok vitamin E sprečava starenje.

Ako je koža suva, to je znak da se u našem organizmu ne nalazi dovoljna količina vode i da lojne žlezde ne proizvode dovoljno prirodne masnoće, koja štiti od raznih faktora u spoljnoj sredini, pa i od atmosferskih prilika.

Ukoliko su te prilike ekstremne, kao što znaju da budu u periodu jake hladne zime, onda koža postaje suva i ispucala, i tada joj treba najviše nege. U toploj sobi vazduh je suv, zato prostorije treba povremeno provetravati. Šetnja je zdrava, ali po hladnom vremenu koža će postati suva i crvenija. Zato se posle šetnje savetuju nezaslađeni čajevi i raznovrsna ishrana, kojom će se nadoknaditi tečnost.

Dr Poleksić naglašava da mnogi ne pridaju značaj zaštiti kože i zbog toga brže stare. Ako i žele da nešto preduzmu, povode se za reklamama i koriste proizvode koji nisu adekvatni za hladno vreme. Ako treba da biramo između gotovih krema i pravljenih u apoteci, bolje je opredeliti se za ove druge. Gotove kreme imaju jednu ili dve aktivne supstance, a one koje se spravljaju po recepturi mogu imati i do pet, šest takvih lekovitih sastojaka i dobre su za "prvu pomoć". Kasnije, kada koža vrati svoj sjaj i prvobitni pregled tretmana može se nastaviti i gotovim kremama.

Koža se po hladnom i vetrovitom vremenu isušuje, crveni, zateže, suva je, hrapava, lako puca. Osetljivija je na bolesti kao što su herpes ili bradavice. I tinejdžeri se moraju prilagođavati zimskom dobu, jer ako koriste agresivne preparate protiv akni treba da naprave pauzu i pribegnu nekoj alternativnoj terapiji da se koža ne bi previše isušila.

Dermatološka pravila su u suštini jednostavna, kao i oblačenje. Zimi toplija garderoba, leti laka, zimi jače i masnije kreme, leti lakše, hidratantnije.

Nega prema tipu kože

Mlađoj koži treba manje lipida, odnosno masti, dok je kod starijih epidermis tanji, pa je potrebno jača zaštita.

Prema rečima dr Poleksića prvi znaci neadekvatne nege kože su perutanje, crvenilo i njena ispucalost, zato i ne treba čekati da se ovi simptomi jave, već misliti na vreme, pošto hladnoća i vetrovito vreme nisu naši prirodni saveznici.

- Kada je duga zima, a ljudi nepripremljeni, bilo je mnogo problema s kožom, imali smo pune ruke posla. Zato je preventiva vrlo važna. Najbolje je da lekar proceni tip kože na osnovu koje se bira određena krema i gel - kaže dr Poleksić.

Jaki sapuni isušuju kožu

Dermatolozi ističu da treba izbegavati proizvode za čišćenje kože koji u sebi sadrže alkohol i sulfate. Najbolje je koristiti blage pe-ha neutralne gelove i losione za pranje. I jaki sapuni isušuju kožu, pa i o tome treba povesti računa, kao i o kupanju, jer topla voda opušta kožu i skida njen zaštitni omotač. Zato treba koristiti kupke s masnim komponentama koje obnavljaju površinski sloj kože. Nakon kupanja ne treba se trljati peškirom, već se obrisati tapkanjem po telu. Šake su izložene vodi i pranju pa bi ih trebalo češće mazati kremama. Usne nemaju lojne žlezdice, zato se isušuju brže nego ostali delovi kože, pa je preporučljivo koristiti balzame i kreme za zaštitu od isušivanja i pucanja.

Emolijenti i masne kreme

- Tokom hladnih dana savetuje se pranje i kupanje s emolijentnim ili masnijim preparatima, da se ne bi remetio pe-ha kože i da bi se stvorila zaštitna barijera u hladnim danima - kaže dr Poleksić.

Zima idealna za skidanje bradavica

- Hladno vreme treba iskoristiti za skidanje bradavica, kome je to potrebno, ili uraditi dermatoskopiju mladeža da bi se proverilo jesu li opasni ili ne. Takođe, ovo doba godine je idealno da se akne leče s retinoidima, u vidu krema za lokalno nanošenje ili u tabletama, kao i da se uradi hemijski piling lica radi uklanjanja fleka, viška masnoće i za podsticaj regeneracije, zajedno s mezoterapijskim koktelima - kaže Poleksić.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još