DERMATOLOZI REŠILI DILEMU: Da li je bolje umivati se hladnom ili toplom vodom?

Nekada se da je nega kože veoma komplikovana pored toliko različitih proizvoda. Pored gledanja sastojaka na ambalaži, proizvođača i različitih vrsta preparata, često previđamo ono važnije - vodu kojom se umivamo.

Dermatolozi su otkrili da temperatura vode veoma može uticati na kožu.

Ako se umivate toplom vodom, treba da znate da to baš i nije najbolja opcija. Vrela voda može lišiti vašu kožu prirodnih ulja i prouzrokovati dehidrataciju, suvoću i osetljivost. Posebno može biti štetno ukoliko već imate probleme sa kožom.

Topla voda nije dobra odluka ni ukoliko imate problema sa masnom kožom. Kako vruća voda ispira prirodna ulja, koža reaguje tako što pokušava da to kompenzuje proizvodnjom još više sebuma. Tako se problem može pogoršati.

S druge strane, hladna voda može delovati anti-upalno, pomoći u toniranju kože, smanjenju natečenosti i vraćanju mladalačkog sjaja. Ali, ukoliko se budete prečesto umivali hladnom vodom, možete suziti pore i sprečiti efikasno čipćenje lica jer prilikom sužavanja pora, bakterije i prljavština mogu ostati zarobljene, što može pospešiti pojavu mitisera i akni.

Stoga bi mlaka voda bila idealno rešenje. U kombinaciji sa sredstvima za čišćenje, efikasnije ćete ukloniti prljavštinu bez preteranog isušivanja kože.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još