SAVET RODITELJIMA: Tinejdžeri ne bi trebalo da budu na društvenim mrežama pre 16. godine

- Zbog društvenih mreža tinejdžeri postaju preosetljivi na kritiku i roditelji bi trebalo da ih zaštite bar do njihove 16. godine - izjavili su doktori.

Nakon što je nekoliko istraživanja korišćenje društvenih mreža povezalo sa pojavom depresije kod mladih, više uglednih američkih doktora izrazilo je svoju zabrinutost zbog uticaja različitih društvenih platformi na mozak i razvoj adolescenata.

Inače, platforme kao što su TikTok, Instagram i Twitter svojim korisnicima dopuštaju da se prijave ako su stariji od 13 godina, a to je, kako tvrde doktori, prerano.

- Na osnovu podataka koje sam video tvrdim da je 13 godina prerano i da bi ta granica trebalo da bude između 16. i 18. godine - kaže za CNN hirurg dr Vivek Murti.

On dodaje da "deca tog uzrasta tek formiraju mišljenje o sebi, svojim vrednostima i odnosima s drugima, a tu im neće pomoći često iskrivljeno okruženje društvenih mreža".

Tinejdžeri će, tvrdi doktor, zbog društvenih mreža postati preosetljivi na kritiku, a ako već platforme neće da menjaju uzrast kada deci postaju dostupne, roditelji bi trebalo da zaštite decu bar do njihove 16. godine.

U časopisu "JAMA Pediatrics" objavljena i studija koja kaže da društvene mreže "reprogramiraju mozak adolescenata".

U studiji je ispitano ukupno 178 dvanaestogodišnjaka iz tri javne škole u Severnoj Karolini, a cilj je bio da se utvrdi da li na njihov mozak utiče često proveravanje društvenih platformi kao što su Facebook, Instagram i Snapchat.

Prema rezultatima, deca koja su češće proveravala društvene mreže pokazala su veću neuralnu osetljivost u određenim delovima mozga, zbog čega su njihovi mozgovi vremenom postali i osetljiviji na društvene posledice.

Psihijatar dr Adriana Stesi koja godinama radi sa tinejdžerima kaže da korišćenje društvenih mreža u mozgu oslobađa "deponiju dopamina".

- Kada radimo stvari koje izazivaju zvisnost, poput upotrebe kokaina ili pametnih telefona, naš mozak odjednom otpušta mnogo dopamina, što nam govori da to nastavimo da radimo - kaže doktorka.

Ona dodaje da je taj deo mozga posebno aktivan kod tinejdžera u poređenju sa odraslima, a prevelikim konzumiranjem sadržaja na društvenim mrežama postaje još aktivniji i osetljiviji.

Nedavne studije pokazale su kako i vreme provedeno ispred ekrana može da utiče na razvoj mozga, pa je već kod male dece previše vremena koje provede pred ekranom značajno povezano sa lošijim veštinama pismenosti i sposobnošću korišćenja izražajnog jezika.

Izvor: Večernji.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još