Crvena jabuka

Crvena jabuka sinoć je još jednom dobila bezrezervno opravdanje za česte dolaske u Beograd u poslednje vreme. Godinu dana posle dva koncerta u Domu sindikata, Žera se s ekipom vratio u Sava centar i "ispunio normu" od tri sata. Dužini koncerta su se čudili samo oni koji su sinoć "debitovali" na njihovim nastupima.

Velika dvorana bila je prilično ispunjena – ne i prepuna, mogao je još poneko da sedne. Raspoloženim fanovima nije trebalo mnogo da se "odlede". Publiku je, kao i prošle godine, prvo pozdravio pesnik Saša Rađenović, odrecitovavši pesmu posvećenu bendu, a onda se začula gitara. Počelo je hitom s prvog albuma - "Sa tvojih usana". Dobri stari refren "I tada, priznaću ti sve..." odličan je za "'ajmo ruke gore" atmosferu od samog starta.

Bez dugog zagrevanja, odmah je usledilo ubrzanje - "Bježi, kišo, s prozora", "Ne govori više", a na početku "Dirlije" Žera je, kao i obično, seo za svoj instrument – klavlijature. Tempo nije padao, nizali su se hitovi uglavnom iz perioda od ’86. do ’91. Tu se sasvim lepo ušunjala i prva odsvirana pesma s novog albuma - "Oči boje srne". Naravno, ni ovoga puta nije izostao omaž Davorinu Popoviću. Uz pesme koje je "Jabuka" davno obradila opet su, kao i prošle godine, procvale "Žute dunje".

Muzika obično nema mnogo dodirnih tačaka s matematikom i statistikom, ali u slučaju zavedenom pod nazivom "Crvena jabuka" brojke imaju posebnu simboliku, pokazujući koliko poštovanje prema publici gaji ovaj bend. Tek posle dva sata i 20 minuta, tek kada je u spisku odsviranih pesama zaokružen broj 36, grupa se povukla da nakratko predahne, da bi se vratila ne na jedan, ne na dva, već – na tri bisa. Žera je poseban akcenat stavio na svežu duetsku pesmu snimljenu s Harijem Varešanovićem. "Dok Miljacka protiče" čula se dva puta, baš kao i "Dirlija". Kraj je, ovoga puta, bio simboličan. Crvena jabuka pozdravila nas je odsviravši "Crvenu jabuku". I vizuelno je sve bilo u znaku imena benda – video-bim je smešten u "srce" jedne crvene jabuke, veoma maštovito.

Mnogo toga je publika dobila, šta je izostalo? Recimo, "Da znaš da me boliš", jedna od njihovih najemotivnijih pesama, kojom je počeo drugi koncert prošle godine. Za nju u ovako širokom koncertnom repertoaru mora da bude mesta. Falilo je i ispunjenje obećanja – u najavi koncerta pominjani su gosti koji se nisu pojavili.

Oko 3.500 ljudi "pozvalo" je "Crvenu jabuku" da obavezno dođe u Beograd i sledeće godine – nekako s proleća, kako to obično biva.

Tekst: Milan Ćunković
Foto: Mirjana Ristić

Slušajte ovde: Na starom mestu

Pogledajte još