ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Bake mogu da budu povezanije sa unucima nego sa svojom decom

Studija objavljena u časopisu "Proceedings of the Royal Society B" pokazala je da bake mogu da osećaju dublju emocionalnu povezanost sa svojim unucima nego sa sopstvenom decom.

Istraživači sa Univerziteta Emori, za potrebe studije, ispitali su mozgove 50 žena koje su imale bar jednog unuka uzrasta od tri do 12 godina. Mozgovi žena skenirani su pomoću funkcionalne magnetne rezonance, koja ispituje aktivnost mozga.

Ženama su prikazane slike njihovih unuka, deteta, anonimnog deteta i anonimne odrasle osobe kako bi istraživači mogli da vide koja su područja mozga za to vreme stimulisana. Bake su takođe dobile upitnike kako bi se procenila njihova povezanost sa unucima.

- Ono što stvarno dolazi do izražaja je aktivacija u područjima mozga koja su povezana sa emocionalnom empatijom. To ukazuje da su bake usmerene prema tome da osećaju ono što osećaju njihovi unuci kada komuniciraju sa njima. Ako im se unuk smeši, osećaju radost deteta. A ako njihov unuk plače, one osećaju njegov bol - rekao je Džejms Riling, antropolog i glavni autor studije.

Istraživači su primetili da se kod baka, kada bi videle svoju odraslu decu, aktiviralo područje mozga koje ukazuje na kognitivnu empatiju.

Emocionalna empatija odnosi se na to da osećamo emocije drugih, dok se kod kognitivne empatije radi o tome da na kognitivnom nivou razumemo šta neko drugi oseća i zašto.

- Mala deca su verovatno razvila osobine pomoću kojih mogu da manipulišu ne samo majčinim mozgom već i mozgom bake. Odraslo dete nema isti faktor 'slatkoće', pa možda neće izazvati isti emocionalni odgovor - dodao je Riling.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još