EKSPERTI OTKRILI: Pet jednostavnih saveta za sjajnu, zdravu i bujnu kosu

Sigurno ste primetili da se osećate mnogo bolje i imate više samopouzdanja kada ste zadovoljni svojim stajlingom i frizurom.

Baš zato mnoge dame biraju da jednom do dva puta nedeljno idu kod frizera makar na feniranje kako bi im kosa uvek delovala čisto, uredno i lepo stilizovano, ali ako ne možete da priuštite često ovakve tretmane, sledite pet jednostavnih saveta kada perete kosu kod kuće. Na ovaj način veoma lako ćete imati zdravu, sjajnu i bujnu kosu.

Pet saveta za pranje kose

Kozmetičari i stilisti za kosu otkrili su nekoliko važnih pravila koja će pomoći da uvek imate lepu, negovanu i savršeno oblikovanu frizuru. Postoji ogroman broj trikova i saveta koje ćete naći na društvenim mrežama, ali imajte na umu da nisu svi efikasni.

Češljanje

Postoji mišljenje da ne morate da češljate kosu pre pranja, jer će balsami ili drugi kozmetički preparati sami razmrsiti kosu. Međutim, profesionalni frizeri tvrde drugačije. U stvari, češljanje je jedan od važnih koraka, koji nikako ne bi trebalo da preskočite.

Temperatura vode

Stručnjaci ističu da je tokom pranja potrebno vodu podesiti na prijatnu temperaturu, dakle da ne bude niti vruća, niti hladna jer može da izazove iritaciju kože glave. Optimalna temperatura ne bi trebalo da bude veća od 40 stepeni.

Šampon

Koristite šampon koji odgovara strukturi vaše kose. Nakon nanošenja, isperite je dobro, a onda ponovo nanesite šampon i nežno, masirajući glavu, utrljajte šampon u koren kose.

Pitanje oko kojeg se mnogi ne slažu jeste da li je bolje prati kosu jednom ili dvaput, a stručnjaci napominju da je druga opcija daleko bolja. U prvom pranju ćete ukloniti svu prljavštinu i masnoću sa vlasi, a u drugom dubinski očistiti kožu glave.

Preparati za hranjenje i omekšavanje

Nakon šamponiranja obavezno morate koristiti balsam, regenerator ili masku. Uz njihovu pomoć, bolje ćete razmrsiti kosu, nahraniti vlasi dati im zdrav sjaj.

Peškir

Kada ste završili pranje, balsam i ispiranje, kosu umotajte u tkaninu od svile ili pamuka. Ako nemate ništa od ovoga, možete da koristite staru pamučnu majicu. Stručnjaci napominju da je bolje da izbegnete upotrebu peškira (koji apsolutno svi koriste), jer može da našteti kosi i drastično je isuši.

Stručnjaci napominju i da kosu treba da perete samo kada je prljava!

Izvor: Mondo.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još