SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA: Skoro svaka šesta osoba susreće se sa neplodnošću

U jednom od najnovijih izveštaja koji je objavila Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pokazalo se da se veliki broj odraslih, skoro svaka šesta osoba, širom sveta susreće sa neplodnošću tokom svog života.

SZO je saopštila da novi nalaz naglašava "hitnu potrebu da se poveća pristup visokokvalitetnoj nezi za plodnost", navodi se u saopštenju koje prenosi "Good Morning America".

Organizacija je takođe izvestila da su nove procene otkrile da postoje "ograničene varijacije" u prevalenciji neplodnosti između regiona i da su stope uporedive među svim zemljama i nivoima prihoda.

Prethodna istraživanja Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ukazuju na to da svaka peta žena u SAD, starosti od 15 do 49 godina ne može da zatrudni nakon godinu dana pokušaja, što se smatra neplodnošću.

I muškarci i žene mogu da doprinesu neplodnosti

Stručnjak za neplodnost dr Asima Ahmad glavni medicinski službenik i suosnivač kompanije "Carrot Fertility", rekla je da je ovaj izveštaj SZO nije iznenadio i da bi taj broj mogao da bude veći od prijavljenog.

- Ranije je prijavljeno da svaka osma osoba doživi neplodnost, ali ja sam uvek mislila da je pravi broj daleko veći - rekla je Ahmad za "ABC News", dodajući da je studija SZO izveštavala samo o ženskim i muškim nezaštićenim odnosima tokom jedne godine bez trudnoće i da, kada se uračunaju istopolni parovi, samohrani roditelji ili druge osobe, broj onih koji traže i kojima je potrebna nega koja je povezana sa plodnošću, je mnogo veći.

Ona je takođe naglasila važnost napomene da, iako je "prevalencija" neplodnosti slična među zemljama, proučavanje pristupa nezi u tim zemljama je daleko važnije.

- Takođe je važno napomenuti da briga o plodnosti može da bude složena u mnogim delovima sveta - rekla je doktorka i dodala da različite zemlje i regioni imaju različite zakone i propise oko nege koja se odnosi na plodnost, što pojedincima može još više da oteža pristup tretmanima koji su im potrebni.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još