TRIK ZA BESPREKORAN TEN: "Retinol sendvič" novi je trend u nezi kože

Moćni derivat vitamina A često u početku izaziva burnu reakciju kože, ali ako ga koristite na ovaj način možete da izbegnete neželjene efekte.

Upotreba retinola u nezi kože lica je odlično rešenje, osim ako imate izuzetno osetljivu suvu kožu koja se lako peruta. Ali, i u tom slučaju postoji rešenje koje je popularno nazvano "retinol sendvič".

"Retinol sendvič" praktično je nanošenje retinola između dva sloja hidratantne kreme za negu, koje kombinuje njegovu snagu sa hranljivim svojstvima kreme, prenosi "Newsbeast".

Sloj hidratantne kreme preko retinola ublažava iritacije i druge kožne reakcije kad počnete da koristite ovaj moćni sastojak za negu kože.

Zbog čega se retinol pokazao kao problematičan?

- Reč je o derivatu vitamina A koji se dodaje kremama i serumima da bi regulisao stanje kože. On pomaže u sprečavanju začepljenih pora i akni, a ujedno radi i na jačanju kolagena kako bi poboljšao teksturu kože. Kad ga redovno koristite, retinol može da pretvori neujednačen ten u blistavu kožu iz vaših snova. Ali, svakako budite spremni na period prilagođavanja - kaže dr Mariša Garšik, dermatolog.

Dermatolog Brendan Kamp objašnjava da će većina u početku imati reakciju zbog upotrebe retinola:

- Čak i ako pažljivo pratite uputstva za upotrebu, uobičajeno je da on izazove suvoću kože, crvenilo i iritaciju. Ova vrsta reakcije se ponekad zove "retinol dermatitis" koji nastaje usled oštećenja ili iritacije kožne barijere.

Iako se reakcija posle početne upotrebe retinola može javiti kod većine ljudi, izvesnije je da će se neželjeni efekti pojaviti ako imate osetljivu kožu ili ste skloni rozacei.

Kako navodi dermatolog Garšik, možete da sačekate nekoliko nedelja da biste videli da li će simptomi nestati sami od sebe ili da uvedete u rutinu takozvani "retinol sendvič".

Prednosti "retinol sendviča" za kožu

Umesto nanošenja retinola direktno na kožu, najpre nanesite sloj hidratantne kreme, a tek onda stavite retinol.

- Ovakva upotreba retinola može da minimizira neželjene efekte retinola stvaranjem zaštitne barijere između retinola i kože. Suštinski, ovo je način da koristite manje derivata vitamina A kako bi vaša koža dobila priliku da mu se prilagodi - objašnjava dr Gašik.

Dermatolog Lauren Penzi objašnjava da prvi sloj hidratantne kreme deluje kao barijera koja sprečava retinol da prodre u dublje slojeve kože, dok gornji sloj pomaže u sprečavanju potencijalnih iritacija.

Kako primeniti "retinol sendvič" metodu?

1. korak - Temeljno očistite i osušite lice, pa nanesite tanak sloj lagane hidratantne kreme.

2. korak - Nežno nanesite tanak sloj retinola, izbegavajući kapke i usne. Biće dovoljno da na vrh prsta istisnete količinu retinola veličine zrna graška.

3. korak - Nanesite malo deblji sloj hidratantne kreme ili gela.

Izvor: Ona.telegraf.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još