PREPOZNAJTE IH NA VREME: Koji su simptomi stomačnog virusa kod dece?

Sa pojavom lepog vremena i sunca sve češće izlazimo u prirodu, a to za sobom nosi rizik od unosa neopranog voća, neispravne hrane ili prljavih ruku. Sve su ovo mogući uzročnici stomačnih tegoba.

- Obično nakon kontakta sa infektivnim agensom, virusom ili bakterijom, nakon 2-3 dana kreću simptomi: povraćanje, pojava retkih stolica, bolovi u stomaku i često, povišena temperature. Simptomi obično kreću naglo - kaže dr Aleksandra Vukov, pedijatar subspecijalista, pulmolog, alergolog i klinički imunolog.

Doktorka kaže da kada dete ispolji simptome savetuje se javljanje na pregled kod pedijatra, gde će se nakon pregleda deteta i procene opšteg stanja, uraditi analiza iz krvi i savetovati pregled stolice koji obuhvata pregled na bakterije (koprokultura) ili brzi antigenski testovi za detektovanje najčešćih virusa kao što su rota, adeno, astro i noro virus.

Mogući putevi infekcije, kako kaže dr Vukov su: putem hrane ili tečnosti koja je komtaminirana, dodirivanjem infektivnih površina ili predmeta, direktnim kontaktom sa drugom osobom...

- Tegobe zavisno od uzročnika obično traju od nekoliko do sedam dana, a u nekim slučajevima i do dve nedelje. Ako dete učestalo povraća i ima česte retke stolice može doći do dehidratacije deteta - upozorava doktorka i navodi koji su znaci dehidratacije.

- povećana žeđ,
- suve usne,
- beo jezik,
- plač bez suza,
- udubljene oči,
- bleda kož,
- utonula fontanela kod beba.

- Deca su tada obično razdražljiva, umorna, pospana i nezainteresovana. Ako prepoznate bilo koji od ovih simptoma, potrebno je da se javite na pregled u zdravstvenu ustanovu gde će nakon urađene laboratorije biti uključena infuzija sa nadoknadom izgubljene tečnosti i elektrolita - upozorava doktorka Vukov.

Kako kaže doktorka, terapija obuhvata unos sredstava za rehidrataciju, probiotika i laganije hrane u vidu manjih i češćih obroka. Vrlo retko se uključuju antibiotici.

Ishrana tokom stomačnog virusa

Ishrana tokom trajanja infekcije zavisi od uzrasta deteta kao i od težine kliničke slike. Ukoliko dete ima blage oblike infekcije, ne povraća i nema mučninu, tada se savetuje terapija probioticima i nastavak uobičajene ishrane podeljene u manje obroke, kao i praćenje unosa tečnosti.

- Oporavak traje nekoliko dana, nakon čega dete se vraća uobičajenom režimu ishrane - zaključuje dr Vukov.

Kako se najbolje zaštititi?

Da bismo se zaštitili od infekcije, preporuka je da hranu uzimamo na proverenim mestima, da je ona sveža i termički obrađena, da peremo ruke pre dodirivanja hrane i pre jela, kako bismo u što većoj meri smanjili mogućnost zaražavanja.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još