SAČUVAJTE ZDRAVLJE VLASI: Da li je bolje kosu sušiti fenom ili prirodno?

Većina žena pretpostavlja da je bolje ako ne koristimo visoku temperaturu pri stilizovanju kose, jer ona oštećuje vlasi i može da dovede do isušivanja.

Međutim, čak i ako koristite fen, možete da sačuvate zdravlje kose, pod uslovom da se pridržavate određenih pravila. Pročitajte šta kažu stručnjaci.

- Kad je kosa vlažna, njena vlakna zapravo postaju veoma osetljiva - kaže dr Tim Mur.

- To znači da produžena izloženost dejstvu vode stvara veći rizik za oštećenja.

Koliko god da je prirodan način sušenja kose - na vazduhu, manje rizičan, ipak je dobro znati i kako da koristimo fen da dođe do što manje oštećenja.

Za početak, vodite računa kako brišete kosu posle pranja. Nemojte je trljati peškirom, već polako istiskujte vodu vodeći računa da kosu što manje gužvate. Upravo u ovoj fazi je ona najosetljivija.

Zatim naprskajte sredstvo za zaštitu od visokih temperatura. Ono stvara nevidljivu barijeru i pomaže da se kutikule ne "pocepaju" vertikalno što izaziva pucanje krajeva.

Potom namestite fen na najnižu temperaturu i tako prosušite kosu. Frizeri se slažu da treba da bude suva oko 90 posto pre nego što počnete da je "fenirate", tj. stilizujete pomoću četke i vrelog vazduha.

Dr Suzi Hemond nipošto ne savetuje odlazak na spavanje sa mokrom ili vlažnom kosom.

- Ako koža glave ostaje dugo vlažna, to pogoduje razvoju mikroorganizama - objašnjava ona.

- Ako već imate perut, obavezno uvedite praksu da kosu sušite fenom - preporučuje dr Hemond.

Izvor: Lepa & srećna
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još