PLOVIĆE VODAMA TRI OKEANA: Jedrenjak "Amerigo Vespuči" krenuo na put oko sveta (VIDEO)

Jedrenjak "Amerigo Vespuči", prozvan i najlepšim jedrenjakom na svetu, krenuo je iz Đenove na put oko sveta koji će trajati oko dvadeset meseci i na kome će pristati u trideset jednu luku, posetiti dvadeset devet zemalja i pet kontinenata, ploveći vodama tri okeana.

Jedrenjak "Amerigo Vespuči" porinut je prvi put 22. februara 1931. u luci Kastelmare u Stabiji. To nije slučajno izabrani datum – na taj dan je, 1512. godine u Sevilji, preminuo moreplovac Amerigo Vespuči po kome je jedrenjak i dobio ime.

Jedrenjak je dostavljen Kraljevskoj mornarici 26. maja 1931, a počeo je da plovi 6. juna iste godine. Od tada je plovio neprekidno, osim za vreme Drugog svetskog rata, i 1964, 1973. i 1977. zbog restauracije.

Nadimak "najlepši jedrenjak na svetu" dobio je, po legendi, kada ga je američki nosač aviona "Indipendens" video na Mediteranu 1962. godine i zatražio da se predstavi. Italijani su odgovorili: "Amerigo Vespuči", a sa druge strane je stigao odgovor: "Ovo je najlepši brod na svetu". To je nadimak kojim se italijanska mornarica do danas ponosi.

Ovim putovanjem jedrenjak će biti deo projekta za promociju nacionalnog identiteta, "Made in Italy" u svetu. Na njemu plovi 217 članova posade i 126 regruta.

- Ovim jedrenjakom plove kultura, istorija, inovativnost, industrija, enogastronomija i sve ono na šta pomislimo kada kažemo Italija - naglasio je italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto.

Ploveći pod zastavom Uneska, "Amerigo Vespuči" će biti i simbol Dana okeana 2024, baš kada bude stigao do obala Meksika, a plovidbu će završiti 11. februara 2025. godine. Na strateškim pozicijama biće postavljene improvizovane tržnice sa tipičnim italijanskim proizvodima, ne bi li se promovisala italijanska kuhinja, te postala nematerijalna baština Uneska.

Ovim povodom, premijerka Đorđa Meloni je na svojoj Fejsbuk stranici napisala:

- Najlepšem jedrenjaku na svetu želim dobar vetar i mirno more. Vi ste ponos Italije jer ćete predstavljati našu naciju u svoj njenoj lepoti.

Izvor: RTS
Foto: Marina Militare - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još