ODLAZAK MUZIČKE LEGENDE: Toni Benet preminuo u 97. godini

Toni Benet, legenda izvorne pop muzike, džeza i filmske i pozorišne muzike, koji je imao profesionalnu karijeru dugu osam decenija, sa albumom broj jedan u 85. godini, preminuo je u petak ujutro u Njujorku. Imao je 96 godina.

Benetu je dijagnostifikovana Alchajmerova bolest 2016. godine, ali je nastavio da nastupa i snima do 2021.

Njegov vršnjak, Frenk Sinatra, nazvao ga je najvećim popularnim pevačem na svetu.

Benetovi snimci – od kojih su većina napravljeni za "Kolumbija rekords", sa kojom je potpisao ugovor 1950. godine – odlikovali su se živahnošću, ogromnom toplinom, jasnoćom glasa i emocionalnom otvorenošću.

Nadaren i tehnički dovršen tumač Velike američke pesmarice, možda je najpoznatiji po svom hitu iz 1962. godine "I Left My Heart in San Francisco".

Legendarni pevač postao je najstariji živi izvođač koji je dospeo na prvo mesto najprodavanijih albuma u Americi, prenosi "Bi-Bi-Si".

Na vrh "Bilbordove" liste došao je u 85. godini sa albumom Duets II, na kojem peva s Ejmi Vajnhaus, Lejdi Gagom i Marajom Keri.

Ovaj album, koji je u prvoj nedelji prodat u 179.000 primeraka, jeste i prvi album u 60-godišnjoj Benetovoj karijeri koji je dospeo na prvo mesto američke top-liste.

Aktivan kao umetnik od 1949. i jedan od najboljih pop izvođača pedesetih i ranih šezdesetih, Benet je ponovo oživeo svoju karijeru u devedesetim, a zatim i u novom milenijumu, pod upravom svog sina Denija.

U kasnijim godinama, napravio je nezaboravan duet sa Ejmi Vajnhaus, i objavio je duetski album sa Dajanom Kral i par snimaka sa Lejdi Gagom. Čak i nakon otkrića početkom 2021. da mu je dijagnostikovana Alchajmerova bolest, ostao je aktivan.

Njegovo poslednje javno pojavljivanje je bilo sa Gagom u "Radio siti" Mjuzik holu, u avgustu 2021, dva meseca pre njegovog poslednjeg izdanja, dueta Benet-Gaga "Love For Sale", nastavka njihove saradnje Cheek to Cheek na vrhu liste lista iz 2014.

Nakon što je stekao mladu novu publiku pametno rezervisanim TV nastupima, njegov album MTV Unplugged iz 1994. – objavljen kada je Benet imao 67 godina – osvojio je Gremi kao album godine. Dva albuma Duets 2006. i 2011. privukla su nove obožavaoce, a potonje izdanje dostiglo je vrh američke top-liste.

Dobitnik 18 Gremi nagrada (sa ukupno 36 nominacija) i dobitnik nagrade Akademije za muzičku umetnost za životno delo 2001. godine, Benet je takođe osvojio dve Emi nagrade. Bio je dobitnik priznanja Kenedi centra 2005. i Nacionalne zadužbine za majstore džeza umetnosti 2006. godine.

Rođen je kao Entoni Dominik Benedeto u Astoriji, Kvins, Njujork, 3. avgusta 1926. u porodici italijanskih imigranata. Odrastao u siromaštvu, počeo je da peva kao dete, a studirao je muziku i svoju drugu doživotnu ljubav, slikarstvo, u Srednjoj školi industrijske umetnosti u Njujorku. U njegovom načinu pevanja osećaju se uticaji Ala Džolsona, Binga Krosbija i, kasnije, Frenka Sinatre, kao i pevačica kao što su Bili Holidej i Džudi Garland.

Regrutovan sa 18 godina 1944. godine, bio je u pešadiji i učestvovao u oslobođenju nemačkih koncentracionih logora. Po završetku Drugog svetskog rata, bio je član muzičkog sastava oružanih snaga. Po povratku iz vojske, učio je pevanje sa Mirijam Spir.

Godine 1950. Benet je poslao demo pesme Harija Vorena "Boulevard of Broken Dreams" šefu izdavačke kuće "Kolumbija Rekords", Miču Mileru, koji ga je primio u izdavačku kuću i ohrabrio ga da razvije sopstveni stil.

Benet je bio pouzdan ako ne i vrhunski hitmejker u "Kolumbiji" tokom pedesetih. Snimio je nekoliko zapaženih albuma, uključujući "The Beat of My Heart" (1957), "Strike Up the Band" i "In Person!" (oba 1959), revolucionarna saradnja sa orkestrom Kaunta Bejzija; i "Tony Sings For Two" (1961), intimni duo resital sa pijanistkinjom Šeron, koja se pridružila Benetu kao muzički direktor 1957.

Šeron je na Benetovu listu pesama uvela "Ostavio sam svoje srce u San Francisku", koji su napisali njegovi prijatelji Džordž Kori i Daglas Kros. Benet je osvojio svoju prvu Gremi nagradu sa ovom pesmom, kao najbolja pesma i najbolji muški solo vokal.

Iako je njegov blistavi, uzvišeni tenor potamneo u uglađeni, baršunasti bariton u kasnijim godinama njegove karijere, Benet nikada nije izgubio svoje interpretativne veštine.

Iza njega su ostali supruga Suzan Benedeto, dva sina, Deni i De Benet, ćerke Johana i Antonija i devetoro unučadi.

Izvor: RTS
Foto: BTA Music - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još