Obeležen vek od rođenja kralja Petra Drugog Karađorđevića (FOTO)

Izložba "Vek od rođenja kralja Petra Drugog - karika između prošlosti i sadašnjosti" priređena je u Kraljevskom dvoru. U obeležavanju ovog jubileja učestvovali su prestolonaslednik Aleksandar i Katarina Karađorđević. Tim povodom upriličena je i promocija ekskluzivnog, jubilarnog izdanja "Vladari Srbije", prigodnih poštanskih maraka posvećenih stogodišnjici od rođenja kralja Petra Drugog i dvestogodišnjici od rođenja kneza Mihaila Obrenovića.

Docent dr Adam Sofronijević, direktor Radne jedinice "Srbijamarka" "Pošte Srbije", istakao je značaj ovog specijalnog izdanja za kulturu sećanja i da možemo biti ponosni na istorijsko nasleđe našeg naroda. U opisu edicije navedeno je da je Srbija u svojoj bogatoj i dugoj istoriji imala veliki broj vladara koji su značajno uticali na razvoj srpskog društva i države. Tokom vekova Srbiju su predvodili ljudi iz naroda koji su se ne samo uzdigli do vladarske izuzetnosti, već su to uspeli da ostvare u generacijskom kontinuitetu koji opravdava činjenicu da danas možemo biti ponosni na čak tri vladarske dinastije koje su potekle iz srpskog naroda. Dva velika jubileja koja ove godine proslavljamo u čast godišnjica rođenja dva vladara koji su potekli iz porodica Obrenović i Karađorđević prilika su da slavimo živote i dostignuća ova dva naša velikana, ali pre svega da slavimo bogatu istoriju Srbije koja nas sve ujedinjuje.

Foto: Goran Zlatković

Posetioci su imali jedinstvenu priliku da vide odabrane portrete i fotografije poslednjeg kralja Jugoslavije, pisma i lične predmete, kao i video-materijal koji prikazuje mladog monarha. Takođe, i da vide pukovsku zastavu Timočke brigade Jugoslovenske vojske u otadžbini, koja je nedavno pronađena posle više od sedam decenija skrivanja, a na kojoj je prikazan prelepi monogram kralja Petra Drugog i tradicionalne reči vojničke zakletve iz vremena kraljevine: "S verom u Boga, za kralja i otadžbinu". Autori izložbe su Dušan Babac, član Krunskog veća, i Uroš Parezanović, šef službe za odnose s javnošću i protokola Kraljevskog dvora. Babac je kazao da, obeležavajući stogodišnjicu rođenja kralja Petra Drugog, spontano se nameće zaključak da je njegov najvažniji doprinos ideji monarhizma to što on sam predstavlja kariku između prošlosti i sadašnjosti, odnosno da je bez obzira na sve napore da se to spreči, jedan značajan kontinuitet u Srbiji ipak sačuvan.

- Neka ova izložba bude zaveštanje mom ocu, emotivno sećanje na njega, i neka nam pomogne da danas, sto godina nakon njegovog rođenja, bolje shvatimo ko je on zaista bio - istakao je prestolonaslednik Aleksandar.

Izložba će biti otvorena za posetioce radnim danima do 20. septembra od 11 do 14 časova, uz prethodnu najavu Kancelariji prestolonaslednika Aleksandra pozivom na broj telefona 011/306-4000 ili mejlom kancelarija@dvor.rs.

Podršku u pripremi izložbe dala je Zadužbina kralja Petra Prvog Karađorđevića i Arhiv Jugoslovenske kinoteke. Događaju su prisustvovali episkop hvostanski Aleksej, vikar patrijarha Porfirija, rukovodilac PTT muzeja Marko Jelić, kao i predstavnici vlade i diplomatskog kora, članovi savetodavnih tela krune, kulturni poslenici, kao i ličnosti iz privrednog i javnog života zemlje.

Izvor: Politika.rs
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još