Zabranjena Gej parada!

Savet je procenio da bi održavanjem tih skupova nacionalna bezbednost bila izuzetno ugrožena.

Bezbednosne procene policije, kako saznaje B92, su ukazale da su se ekstremisti spremali da prave velike nerede u više delova Beograda kako bi razvukli snage MUP, da pale sedišta stranaka vladajuće koalicije, sedišta stranih firmi. Nameravali su, takođe, da ulaze u javne garaže i pale gume na automobilima.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je ranije danas da će policija zabraniti Paradu ponosa 2. oktobra, ako organizatori sami ne otkažu skup.

Dačić je ponovio da prema bezbednosnim procenama, ne samo policije, već i drugih bezbednosnih struktura, postoji veliki rizik da na tim skupovima dođe do narušavanja javnog reda i mira, napada na strane ambasade, uništavanja imovine…

On je potvrdio da je razgovarao sa brojnim inostranim ambasadorima koji smatraju da “Parada ponosa” treba da bude održana.

Dačić, koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije, dodao je da i on smatra da ta manifestacija treba da bude održana, podsetivši da njegova stranka jedina u svom rukovodstvu ima i gej aktiviste.

“Da sam na mestu organizatora skupova, uvažio bih intervencije bezbednosnih organa i odložio bih održavanje skupova”, rekao je Dačih.

On je dodao da, ako oni to ne urade, policija će biti prinuđenda da donese odluku, pošto drugi niko neće.

“Neko mora da donese odluku, lako je svima da pričaju”, kazao je Dačić dodavši da policija mora da donese odluku. On je naveo da je stav policije jasan – zbog visokih bezbednosnih rizika, takvi skupovi ne bi trebalo da budu održani.

U gradu može da nastane veliki bezbednosni rizik, pa bi policija mogla da donese eventualnu odluku o zabrani svih skupova u dane vikenda”, rekao je Dačić.

Ministar policije je najavio da će policija kontaktirati organizatore “Parade ponosa”, ali i državni vrh, i da će im još jednom preneti da postoji veliki bezbednosni rizik od održavanja tog skupa.

PROČITAJ I: Irinej – Zabraniti paradu srama