"BOŽJI INFLUENSER": Pokojni italijanski tinejdžer biće prvi svetac generacije milenijalaca

Papa Franja pripisao je drugo čudo italijanskom tinejdžeru koji je u svom kratkom životu koristio kompjuterske veštine da širi katoličku veru, što je otvorilo put da on postane prvi svetac generacije milenijalaca.

Karlo Akutis, koji je umro od leukemije 2006. u dobi od 15 godina, bio je neformalno poznat kao „Božji influenser“, piše Biznis Insajder.

Rođen u Londonu, odrastao je u Milanu gde je vodio računa o parohijskoj veb stranici, a kasnije i o akademiji u Vatikanu.

Papa Franja je odluku doneo tokom sastanka sa šefom vatikanskog Odeljenja za utvrđivanje svetaca, kardinalom Marčelom Semerarom, navodi se u saopštenju.

Karlo je proglašen blaženim 2020. godine nakon što mu je pripisano jedno čudo.

Pripisivanje drugog čuda znači da sada može biti uzdignut u sveca, ali Vatikan nije rekao kada će se to dogoditi.

Drugo čudo se odnosi na ženu iz Kostarike, koja se molila na Karlovoj grobnici u Asiziju nakon što je njena ćerka zadobila tešku povredu glave u nesreći na biciklu.

Njena ćerka je počela da diše istog dana kada je njena majka hodočastila.

Rimokatolička crkva uči da samo Bog čini čuda, ali da se sveci za koje se veruje da su sa Bogom na nebu posreduju u ime ljudi koji im se mole.

Čudo je obično medicinski neobjašnjivo izlečenje osobe.

Zbog svoje „važne uloge u evangelizaciji putem interneta“, Karlo je imenovan za pokrovitelja prošlogodišnjeg Svetskog dana mladih u Lisabonu, saopštili su organizatori događaja.

Izvor: N1
Foto: en.wikipedia.org

Pogledajte još