PRVA U 100 GODINA: U Istanbulu otvorena nova hrišćanska crkva (VIDEO)

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan otvorio je u nedelju u Istanbulu novu crkvu asirskih hrišćana, koja je prva novoizgrađena crkva od proglašenja sekularne Turske Republike.

- Jevreji, hrišćani, srećni smo što sve zajednice u našoj zemlji žive zajedno - izjavio je turski predsednik pred okupljenim verskim velikodostojnicima i zvaničnicima.

Otvaranje asirske crkve Svetog Jefrema je važan kulturni i politički trenutak i za Tursku i za njenog moćnog lidera.

Erdogan je izazvao osudu tokom svoje dvodecenijske vladavine zbog pretvaranja starih crkava u džamije i pretvaranja islamskog konzervativizma u vodeću društvenu snagu.

Uvek je uzvraćao da jednostavno vraća prava pobožnim muslimanima u čvrstoj sekularnoj republici koju je osnovao Mustafa Kemal Ataturk 1923.

Erdogan je 2019. godine položio kamen temeljac za izgradnju crkve za 17.000 asirskih hrišćana u Istanbulu.

Asirsko hrišćanstvo ima svoje korene u zajednicama koje su živele u prvom veku nove ere u regionu koji se protezao od jugoistočne Turske do Sirije i Iraka. Danas je njeno sedište u Damasku.

Neke manje crkve u Turskoj su tiho obnovljene i ponovo otvorene u poslednjih 100 godina.

Erdogan je u nedelju rekao da je 20 postojećih crkava obnovljeno otkako je njegova stranka sa islamskim korenima došla na vlast 2002. godine.

- Ali Sveti Jefrem je "prva novoizgrađena crkva koja je otvorila svoja vrata od osnivanja Turske Republike" - rekao je AFP-u telefonom lider asirske zajednice Sait Susin.

Nova crkva može da primi 750 vernika.

Erdogan je izazvao međunarodnu bes pretvaranjem kultne istanbulske Aja Sofije – nekada najveće katedrale na svetu – iz muzeja ponovo u džamiju 2020. godine.

Kulturno telo Ujedinjenih nacija Unesko izrazilo je tada "ozbiljnu zabrinutost".

Erdogan je odbacio kritike i uradio potpuno istu stvar sa srednjevekovnom grčkom pravoslavnom crkvom Hora u Istanbulu.

Grčka je to nazvala "još jednom provokacijom protiv religioznih ljudi".

Crkva Svetog Jefrema je trebalo da bude otvorena u februaru, ali je ceremonija odložena zbog snažnog zemljotresa koji je na jugu zemlje ubio 50 hiljada ljudi i, između ostalog, uništio drevnu Antiohiju, jednu od kolevki hrišćanskog sveta.

Asirski hrišćani se mole na aramejskom, drevnom jeziku za koji se veruje da je Isusov.

Pripadnici turske hrišćanske manjine, koja prema dostupnim procenama predstavlja 0,2 odsto stanovništva, redovno se žale da se u ovoj većinski muslimanskoj zemlji od 82 miliona stanovnika tretiraju kao građani drugog reda.

Izvor: Hina
Foto: Haber Lütfen - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još