Sađenje jorgovana

DOLINA JORGOVANA PANČEVA

I Pančevo je, kao i mnogi drugi gradovi Srbije do sada, dobilo svoju „Dolinu jorgovana“. Zasađeno je 500 jorgovana u manastiru „ Vojlovici“, Starčevu, u centru Pančeva i u Domu za lica ometena u razvoju „Srce u jabuci“. Kao i svake godine , ovaj poduhvat podržavaju kraljevske kuće Evrope , na čelu sa NjKV Knezom Aleksandrom Pavlovim Karađoređevićem.

Prvi jorgovan su zasadile gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović i gošća iz Pariza NJKV Princeza Barbara od Lihtenštajna. Specijalni gost projekta ove godine je Satish Sikha, veliki svetski humanista. Iz Rusije je baš za ovu priliku doputovala i posadila jorgovanNadežda Mihajlovna Orlovna, koja vodi Moskovsku plemićkuskupštinu i članica je Udruženja potomaka otadžbinskog rata protiv Napoleona. Na svakoj od ove četiri lokacije po jorgovan je zasadio i gospodin Vik Jensen predsednik Asocijacije mladih diplomata Srbije „Young Diplomats Association“ . Poslednji jorgovan po pravilu je posadila Vesna De vinca, autor projekta.

Projekat„Srbija- zemlja jorgovana“, koji traje već 5 godina, okuplja mnoge poznate ličnosti domaće i svetske javne scene. U Pančevu su sadili i pevač Ogi Radivojević, novinarka Biljana Lukić, glumica Rada Đuričin, zvanična Miss Srbije Milica Jelić, kao i deca iz mnogih pančevačkih škola. Do sada je u Srbiji posadjeno 6500 jorgovana.

Pogledajte još