"Bluz stok festival" od 19. do 21. oktobra

Deseti "Bluz stok festival" biće održan od 19. do 21. oktobra u Domu omladine Beograd, a biće posvećen obeležavanju 30 godina beogradske bluz scene.

Bluz je bio prisutan u Beogradu i pre 1981, ali ta godina je bila veoma značajna za budući razvoj domaće bluz scene, s ozbirom da je tada otvoren bluz klub na "Mašincu" kao prvo mesto okupljanja ljubitelja bluza, a pojavio se i prvi bluz bend - "Bluz kvintet", dok je emisija "Bluz sat" Studija B već postala kultna.

Tim povodom veći deo programa predstojećeg festivala biće posvećen bluz veteranima i biće objavljen dvostruki disk sa arhivskim materijalima iz svih perioda postojanja bluza u Beogradu.

U dve festivalske večeri nastupiće "Blues Trio", "Raw Hide", "Point Blank", "Di Luna Blues Band", "Blue Family", a iz novije generacije Nenad Zlatanović i "Texas Flood".

Kao specijalni gosti, koncert će održati najpoznatiji bluz band iz Nemačke - "Blues Company", koji predvodi gitarista, pevač i kompozitor srpskog porekla, Todor Todorović, kao i jedan od najvećih bluz pevača današnjice Teri Evans sa svojim bandom.

Najavljena je i izložba "Sir Mick & Rock Icons" autora Branislava Briana Rašića, koja će trajati do 23. oktobra.

Dom omladine Beograda, u kome je održan prvi bluz festival u Beogradu 1988. godine, izrazio je želju da bude domaćin ovogodišnjeg "Bluz stoka".

Od prvog "Voxstocka" 2002. do ovogodišnjeg "Bluz stok festivala", publika je uživala u koncertima predstavnika bluz scena Italije, Slovenije, Austrije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Grčke, Španije, Francuske, Nemačke, Holandije, Danske, Švedske, Velike Britanije, Rusije i nekolicine izvođača iz SAD.

Pogledajte još