Svečano otvaranje izložbe "Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta" 2. februara u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu

Jelena Dimitrijevna Poljakova (Ribinsk, Rusija, 1884 - Santjago, Čile,1972) bila je balerina, koreograf i pedagog.

Sasvim sigurno jedna od najzaslužnijih osoba za uspostavljanje baleta Narodnog pozorišta i njegov razvoj.

Bila je članica slavnog Marijinskog teatra iz Petrograda od 1902. do 1918. godine u kome je bila i solistkinja. Na evropskim turnejama nastupala je sa velikom baletskom zvezdom Anom Pavlovom, kao i sa čuvenom trupom Sergeja Pavloviča Djagiljeva u Parizu.

Svoj staž u Narodnom pozorištu u Beogradu započinje 1922/1923. Bila je primabalerina u 5 sezona, a ogroman doprinos dala je svojim pedagoškim radom u Glumačko-baletskoj školi Narodnog pozorišta i u svojoj privatnoj baletskoj školi školujući gotovo sve značajne baletske umetnike u Srbiji između dva svetska rata. Kralj Aleksandar dodelio joj je orden Svetog Save V reda.

Beograd napušta 1943. godine, preko Austrije, Nemačke, Amerike stiže do Čilea 1949. gde ostaje do kraja svog svog života.

Udruženje "Petrovaradin Media" uz medijsku podršku kompanije "Color Media Communications" i institucijalnu podršku Ministarstva kulture realizuje putujuću izložbu "Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta".

Projekat se realizuje uz podršku Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, koji nam je za potrebe realizacije projekta ustupio istorijsku građu.

Uz pažljivo odabran tekst i uz pratnju slika, predstavićemo istorijat pozorišta u Srbiji koja je stvarana pod uticajem belih Rusa u vreme posle Oktobarske revolucije.

Izložba će biti svečano otvorena u petak, 2. februara 2024. u Srpskom narodnom pozorištu (Foaje scene "Jovan Đorđević") sa početkom u 12 časova.

Nakon Novog Sada, izložba će gostovati u Muzeju u Beloj Crkvi, u Ruskom domu u Beogradu i Novom Bečeju, kao mestima u kojima je bila najveća koncentracija belih Rusa između dva rata.

Autor: Nadlanu.com
Foto: CMC

Pogledajte još