Otvaranje izložbe "Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta" danas u Srpskom narodnom pozorištu

Balerina Nina Vasiljevna Kirsanova (Moskva, 1898 – Beograd, 1989) od ranog detinjstva je posećivala pozorište i baletske izvedbe i pohađala baletsku školu i bila učenica čuvenog Aleksandra Gorskog. Već od 1916. počinje da nastupa.

Period 1921-1923 provodi u Poljskoj i nastupa u poljskim pozorištima zajedno sa čuvenim baletskim igračem Aleksandrom Fortunatom, Poljakom koji se školovao u Moskvi, i zajedno sa njim 1923. prihvata angažman u Bukureštu.

Kirsanova i Fortunato su se beogradskoj publici prvi put predstavili 7. novembra 1923. Veliki uspeh tokom gostovanja rezultirao je time da im uprava Narodnog pozorišta ponudi angažman koju su umetnici prihvatili, verovatno zbog odličnog odnosa sa Jelenom Poljakovom, tada jedinom primabalerinom u beogradskom pozorištu. Aleksandar Fortunato je angažovan kao prvi igrač, reditelj i direktor Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Godine 1926. napušta Beograd, i sa velikim uspehom nastupa po Evropi i Svetu sa raznim baletskim trupama, od kojih je posebno važan angažman u trupi Ane Pavlove. U Narodnom pozorištu u Beogradu biće angažovana još tri puta. Najpre u periodu 1931-1934, zatim nakon odlaska Anatolija Žukovskog preuzima mesto šefa baleta u Narodnom pozorištu od 1942-1944. Poslednji, njen ukupno četvrti, angažman u Narodnom pozorištu traje od 1946. do 1950 godine. Pored igračke karijere uspešno je ralizovala baletske izvedbe i kao koreograf.

Udruženje "Petrovaradin Media" uz medijsku podršku kompanije "Color Media Communications" i institucijalnu podršku Ministarstva kulture realizuje putujuću izložbu "Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta".

Projekat se realizuje uz podršku Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, koji nam je za potrebe realizacije projekta ustupio istorijsku građu.

Uz pažljivo odabran tekst i uz pratnju slika, predstavićemo istorijat pozorišta u Srbiji koja je stvarana pod uticajem belih Rusa u vreme posle Oktobarske revolucije.

Izložba će biti svečano otvorena danas, 2. februara 2024. u Srpskom narodnom pozorištu sa početkom u 12h.

Nakon Novog Sada, izložba će gostovati u Muzeju u Beloj Crkvi, u Ruskom domu u Beogradu i Novom Bečeju, kao mestima u kojima je bila najveća koncentracija belih Rusa između dva rata.

Autor: Nadlanu.com
Foto: CMC

Pogledajte još