TRI NAJČEŠĆE: Koje greške u farbanju kose čine da izgledate starije?

Boja kose je veoma važna za stajling, ali ponekad može da učini da izgledate starije nego što jeste.

Evo nekih uobičajenih grešaka, koje žene prave pri farbanju, a zbog kojih mogu izgledati veoma starije.

Otići predaleko od prirodne boje kose

Vaša prirodna boja kose je ona koja je idealna za vas, jer se najbolje slaže uz vaš ten, boju očiju i obrve. Zato, kada se farbate, trebalo bi da imate za cilj da unapredite i obogatite vašu prirodnu boju kosu, i da eventualno pokrijete sede, ako ih imate. Ne bi trebalo da menjate boju za 180 stepeni.

Na primer, ako imate tamno smeđu kosu, nemojte u farbanju da odlutate predaleko od svojih bogatih čokoladnih nijansi. Ako ste prirodna plavuša, boju možete osvežiti tako što ćete dodati intenzivno zlatne tonove i sjaj kosi.

Ako biste se odlučili za kompletno novu i drugačiju boju, vaš pigment će u dodiru sa hemijskim bojama oksidirati i imaćete narandžaste pramenove. To će učiniti da izgledate mnogo starije, nego što to zaista jeste.

Kada se ofarbate u previše tamnu boju

Svi ste ovo već videli, a možda se jednom i vama desilo – da kosa bude ofarbana u veoma tamnu boju, toliko da uopšte ne reflektuje svetlost i da čak više i ne izgleda kao prirodna kosa. Ovako ofarbana kosa će ubiti svaku vašu živahnost i izvući svu boju sa lica. Da biste izbegli ovu grešku najbolje je farbati se u nijansu (jednu do dve) svetliju od vaše prirodne boje kose.

A ako ste već uništile kosu ofarbavši se u previše tamnu boju, najbolje je da odete kod frizera kako bi vam posvetleo pramenove.

Kada se ofarbate u previše svetlu boju

Dobra strana svetlo plave boje kose je što ona zaista izgleda mladalački. Ali loša strana je kada veoma svetla kosa bude toliko svetla da izgleda skoro sivo.

Takođe, i previše svetla kosa može učiniti da izgledate starije. Kao i u slučaju previše tamne boje i sa presvetlom kosom vaše lice može izgledati bledo, bez dubine i izražajnosti. Znaćete da ste se ofarbale u previše svetlu boju ako vam treba puno šminke, da biste naglasile lice. A to sve utiče da izgledate mnogo starije.

Profesionalci otkrivaju: tajna u farbanju koja će učiniti da izgledate mladalački

Iskusni stilisti predlažu da prednji deo glave, liniju kose od uha do uha uvek ofarbate u nijansu (jednu do dve) svetlije od potiljka glave, jer će to učiniti da kosa ne izgleda tako očigledno kao da je farbana. Imaće približan izgled prirodnoj boji, a vi ćete izgledati mlađe.

Izvor: Ženski magazin
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još