PUTUJUĆA IZLOŽBA "BELI RUSI I RENESANSA SRPSKOG POZORIŠTA": Upoznajte život i delo slavnog operskog reditelja Teofana Venediktoviča Pavlovskog

Udruženje "Petrovaradin Media" uz medijsku podršku kompanije "Color Media Communications" i institucijalnu podršku Ministarstva kulture realizuje putujuću izložbu "Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta".

Projekat se realizuje uz podršku Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, koji nam je za potrebe realizacije projekta ustupio istorijsku građu.

Uz pažljivo odabran tekst i uz pratnju slika, predstavićemo istorijat pozorišta u Srbiji koja je stvarana pod uticajem belih Rusa u vreme posle Oktobarske revolucije.

Nakon Novog Sada i Bele Crkve, izložba će gostovati u Ruskom domu u Beogradu i Novom Bečeju, kao mestima u kojima je bila najveća koncentracija belih Rusa između dva rata.

Teofan Venediktovič Pavlovski (Pavlovgrad, Rusija, 1880 – Kaunis, Litvanija, 1936) bio je operski reditelj.

Pevanje je učio na Konzervatorijumu u Petrogradu i do 1917. nastupao je u Boljšoj teatru u Moskvi i drugim poznatim operskim teatrima u carskoj Rusiji.

U beogradskom Narodnom pozorištu bio je angažovan od 1921. do 1928. godine i režirao 26 opera. Odlazi u Litvaniju, 1928. godine gde je radio u pozorištu u Kovnu (danas: Kaunas).

Muzički vrlo obrazovan, sa širom pozorišnom i opštom kulturom, vrlo vešt pozorišni praktičar, koji je imao i izvorne stvaralačke snage, Pavlovski je znalački i verno prenosio operske inscenacije sa ruskih carskih pozornica ili ih prilagođavao novim scenskim uslovima i mogućnostima ansambla u Beogradu. Njegove inscenacije su delovale kao prijatne, žive, efektne slike slikovitom dekorativno-kostimskom opremom u čemu je bilo više akademske lepote od umetničke stilizacije.

Režije Pavlovskog dale su repertoaru beogradske Opere jednu tradicionalističku solidnost i stvorile čvrstu bazu, sa koje se moglo krenuti u novim traženjima i ostvarenjima.

Autor: Nadlanu.com
Foto: CMC

Pogledajte još