ZA SAVRŠEN TEN: Kako da s lakoćom odaberete idealnu nijansu tečnog pudera?

Večito aktuelna tema koja muči iznova: odabir tečnog pudera. U moru brendova, spektru nijansi i podtonova, različitih tvrdnji proizvođača, lepeze tekstura, vrste prekrivanja i željenog efekta... na kraju vas ostavlja u stanju konfuzije, a donošenje odluke postaje nemoguć zadatak. Čak i kada ste pronašli onaj koji vam odgovara, kompanije imaju tendenciju da stalno menjaju linije i "apdejtuju" formulacije i eto vas opet pred rafom staklenih bočica u boji kože. Sa druge strane, bombardovani zavodljivim reklamama koje uvek nude nešto revolucionarno, u nadi da će biti bolji od prethodnog, potrošimo novac i ostanemo razočarani. Međutim, nije sve tako crno i hajde da se fokusiramo na cilj, a on je da vaš ten izgleda ujednačeno, a površina lica zaglađeno.

Pronađite savršenu nijansu

Čim zakoračite u drogeriju ili radnju u tržnom centru oko vas blješti veštačko osvetljenje, pod kojim isprobavanje šminke uopšte nije zgodno, iako sve vrlo zavodljivo šljašti i svetluca. Neophodno je da boju dobro osmotrite na dnevnom svetlu i vidite kako se stapa sa vašom kožom. Ne budite lenji, uvek izađite napolje i strpljivo osmotrite različite nijanse koje ste namazali.

Prirodno je da ćete puder "svočovati" na podlaktici, međutim, taj deo kože je tamniji od lica, te samim tim nije idealno mesto. Najbolje je da puder probate na vratu, dekolteu ili na delu oko vilice. Ukoliko vam je to dosta komplikovano, unutrašnji deo ručnog zgloba je pogodno mesto. Nije cilj odabrati idealnu nijansu! Ako odskače, bolje je da bude svetlija nego tamnija, i to iz dva razloga. Svetlija nijansa će verovatno malo oksidisati tokom dana, i dodatno, preko nje ćete naneti rumenilo i bronzer i na taj način vratiti boju licu.

Ne zaboravite na podton

Podton kože se određuje po boji vena ručnog zgloba i razlikujemo tri tipa: topli, hladni i neutralni. Ako su vaše vene pretežno zelenkaste spadate u topli, ako su plave onda ste hladniji tip. Ukoliko vidite miks plavih i zelenih, vi ste neutralnog podtona, te vam je izbor nešto lakši. Tople nijanse vuku na žućkasto, dok hladne idu na rozikasto. Sigurni smo da ste često bili svedoci nijansi pudera koje su izraženo roze, dok su druge žute, ili pak maslinaste (što takođe spada u topao podton). Naravno, kada je nijansa pudera neutralna to znači da su žuti i roze tonovi izbalansirani a te razlike se najbolje uočavaju kada nanesete više nijansi na ruku i uporedite ih.

Pokrivna moć

Ukoliko birate pudere sa jačim prekrivanjem odabrana nijansa mora biti što preciznija. Zato je bezbolnije da birate slabije do srednje prekrivanje jer će se ton vaše kože i dalje nazirati pa će rezultirati u prirodnijem efektu. Takođe, pokrivna moć pudera i dugotrajnost na licu nisu povezani. Sada postoje lagani puderi koji su vrlo dugotrajni, dok ranije to nije bio slučaj.

Tip vaše kože

Mat ili sjajno? To je pitanje koje želite da postavite sebi. Tip vaše kože vrlo je važan faktor. Puderi sa "dewy" efektom će bolje pristajati normalnoj i suvoj koži, dok će previše sjaja na masnom licu izgledati loše, pa su puderi sa mat ili satenskom završnicom bolja opcija. Osobe sa zrelom kožom bi trebalo da nađu neku srednju varijantu, jer će previše sjajan puder naglasiti borice i nepravilnosti, dok će mat puder učiniti kožu beživotnom.

Prilagodite puder godišnjem dobu

Istina je da jednu nijansu pudera verovatno nećete moći da koristite tokom cele godine. U toku leta, većina će malo pocrneti, čak i ako redovno nosi SPF zaštitu. Imajte to u vidu kada kupujete puder. Idealno je imati dve nijanse, koje onda po potrebi možete mešati.

Naravno, pošto savršeno ne postoji, nećemo forsirati bilo kakve ideale. Uradili ste odličan posao ukoliko nađete približnu nijansu. Ne zaboravite da se ten i kontrast lica, nakon nanošenja pudera dodatno menja dodavanjem konture, rumenila, bronzera, kamenog pudera i ostale šminke. Nadamo se da ćete uspeti da pronađete vašeg favorita naredni put kada budete pazarili tečni puder.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još