SPA UGOĐAJ KOD KUĆE: Osam koraka do lepih i zdravih stopala

Mnogi se vrlo komotno odnose prema nezi stopala, naročito tokom perioda kada se nosi zatvorena obuća. Dolazak lepog vremena, uglavnom bude alarm da im se treba posvetiti, jer želimo da u sandalama i papučama izgledaju uredno, i uglavnom taj posao sređivanja rešavamo odlaskom u salon. Ali, nije samo poenta u njihovoj lepoti, već i u zdravlju, jer stopala su sistem podrške našem telu i nebrigom ih dovodimo u stresno stanje, izazvano opterećenjem posla koji obavljaju...

Ukoliko ste zapustili stopala, imate problem sa urastanjem noktiju ili ne znate odakle da počnete i ne vidite način kako sami to da rešite, zakažite pedikir, gde će vam stručno i temljeno stopala dovesti u normalno stanje. Posle toga, možete samostalno nastaviti sa negom, koja neće iziskivati nikakve naročite postupke. Ne zaboravite – estetika jeste važna, ali zdravlje je važnije.

Skinite lak s noktiju

Koristite pamučne jastučiće bez vlakana i kvalitetan odstranjivač laka za nokte koji ne sadrži aceton, paraben i ftalate.

Pripremite toplu kupku

Potopite stopala u toplu vodu u koju možete dodati so za kupanje. Na taj način pore na koži će se otvoriti, a stopala postati meka na dodir, te ćete lako ukloniti mrtve ćelije i ogrubeli sloj kože.

Piling tretman

Bilo koji problem da imate sa stopalima (zadebljanja, svrab, gljivice, atletsko stopalo) piling efikasno rešava. Pored gotovih proizvoda, možete i sami napraviti smesu za piling. Soda bikarbona je idealan izbor. Dovoljno je dve kašike pomešati sa malo vode i zobenih pahuljica i kružnim pokretima utrljavati u kožu.

Sredite zanoktice

Posle tople kupke, zanoktice koje se formiraju na donjim ivicama lepo će omekšati. Izvucite jednu po jednu nogu iz kupke, obrišite je i na svaki nokat nanesite kap uljanog omekšivača za zanoktice.

Nakon desetak minuta, pomoću štapića lagano potisnite zanoktice. Nikada ih nemojte seći jer su osetljive, a jedan pogrešan potez može izazvati povredu i krvarenje.

Otklonite mrtvu kožu

Izvadite stopala iz vode i osušite ih. Za uklanjanje mrtve kože i žuljeva možete koristiti različite alatke specijalno za tu namenu, a koje možete naći u drogerijama. Posebnu pažnju obratite na pete i sve druge grube regije. Problematične žuljeve i slična zadebljanja prepustite stručnom licu, kako ne biste napravili još veću traumu.

Masaža

Potpuno obrišite noge, nanesite kremu i masirajte prste, stopala i listove. Krema će se polako upijati u kožu, temeljno hidrirati prste, stopala i listove, čineći ih blistavo glatkim.

Skratite nokte i nalakirajte ih

Nokte secite ravno, izbegavajte zasecanje blizu kože i drastično zaokružujuće uglove, kako ne biste izazvali upalne procese i urastanje nokta. Ružne, požutele i ispucale nokte koji su promenili boju nikako ne prikrivajte lakom. Prvo ih dovedite u zdravo stanje.

Sprej i krema ultimativna nega

Ukoliko vam se stopala često znoje, oseća se neprijatan miris i imate problem sa gljivicama na nogama, sprej za stopala rešava sve probleme. Kada birate kremu za stopala, imajte u vidu da ona mora sadržati visok procenat uree, ne bi li koži na stopalima obezbedila dobru i pravilnu hidrataciju. Što je veći procenat uree, to koža imati bolju negu. Najbolje je naneti pred odlazak na spavanje, i kada je koža upije, obuti čarape i tako prenoćiti.

Izvor: Grazia.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još