Da li je duet benda Coldplay sa Rijanom plagijat?

Kako to obično biva kada neka pesma poznatog benda počne da "miriše" na veliki hit, nađe se neka koja melodijom podseća na nju. Posebno kada je u pitanju Coldplay - bend koji optužbe za plagijate nekako uvek pronađu.

Setimo se samo čuvene afere oko planetarnog hita, praktično himne svih fanova Coldplaya - "Viva La Vida" zbog koga je popularni bend dobio čak i tužbu od gitariste Džoa Satrijanija, koji je smatrao da su se Kris i ekipa "malo previše inspirisali" njegovom kompozicijom "If I Could Fly". Sud u Kaliforniji je odbacio ove optužbe, a strane su se vansudski nagodile.

Ali, eto, opet Coldplay nema mira da uživa u još većoj slavi koju će im, po svemu sudeći, doneti novi album "Mylo Xyloto". Tek što je dugoočekivani duet Coldplaya i Rijane došao do slušalaca, već je pronađena pesma koja, prosudićete sami, liči ili ne liči na sigurni veliki hit "Princess of China".

Prvo, poslušajte Coldplay i Rijanu u pesmi "Princess of China", koja se - uprkos početnoj sumnjičavost fanova Coldplaya oko ispravnosti ideje ovog dueta - svidela većini koji su je čuli na albumu koji je već "procureo" na Internet!

A sad se dobro koncentrišite i čujte pesmu vijetnamske dive Tran Thu Ha koja je 2008. godine objavila pesmu "Ra ngo tung kinh", koja je, kako neki tvrde, veoma slična pesmi "Princess of China".

Thanh Phuong, aranžer ove vijatnamske pesme o mogućnosti da je žrtva plagijata kaže sledeće:

- Mislim da uvodni deo pesme "Princess of China" 80 posto zvuči kao moja kompozicija koju sam umiksovao za pesmu "Ra ngo tung kinh". To je, takođe, i najvažniji deo pesme - rekao je Phuong i dodao da je Coldplay istražujući za svoju pesmu inspirisanu Dalekim istokom, verovatno naišao na njegovu pesmu.

Oglasio se i kompozitor, koji je ujedno i ujak popularne vijetnamske pevačice Tran Thu Ha.
- Možda oni misle da sam ja samo neki nepoznati kompozitor i tekstopisac iz Vijetnama i da tek tako mogu da kopiraju moje pesme kako im volja. Bilo bi OK da su je otpevali dobro, ali meni se ne sviđa kako je to Rijana uradila - jasan je Tran Tien o tome kako "zvezdani duet" zvuči njemu.

Phuong, takođe, tvrdi da je njegovo delo originalno i da nije inspirisano popularnom narodnom muzikom Vijetnama

- Ako kažu da je to prosto slučajnost, teško da će im neko poverovati. Mada, nije lako zaključiti kako su uzeli deo pesme i koliko su iskoristili - dodaje, navodno, oštećeni vijetnamski autor koji tvrdi da samo želi fer igru i da nema iskustva sa ovakvim pravnim problemima, posebno ne kada je u pitanju poznati svetski bend.

Coldplay se još uvek nije oglasio ovim povodom.

Šta vi mislite, da li ove dve pesme zaista zvuče slično?
Da li je moguće da je velikom bendu poput Coldplaya toliko ponestalo inspiracije da su odlučili da izmene par nota i "ukradu" deo melodije pesme vijetnamske dive?

Pogledajte još