NISTE IH NI SVESNI: Koje svakodnevne navike snižavaju nivo energije?

Možda čak niste ni svesni da navike koje praktikujete negativno utiču na vaš nivo energije.

Grupa lekara je izdvojila loše navike koje mnogi praktikuju nekoliko puta nedeljno, a neki i svakodnevno, a koje potajno utiču na smanjenje nivoa energije. Njihova preporuka je da se ove navike svedu na minimum ili, u idealnom slučaju, potpuno prestanu da ih praktikuju.

Kasno večerate

Uravnotežena ishrana puna hrane je neophodna za održavanje zdravlja i snage, ali hrana koju jedete nije jedini ključni faktor ovde. Jednako važno je i vreme koje jedete.

- Ćelije u našem telu različito metabolišu hranu u zavisnosti od doba dana. Jedenje istog obroka u osam ujutru u odnosu na 18 časova može uticati na sposobnost tela da je koristi za energiju - objasnila je dr Meri Valvano.

Ona je dodala da jedenje obroka kasno uveče može "umanjiti nivo šećera u krvi i sposobnost da se dobije optimalna energija iz obroka sledećeg dana".

Ne spavate dovoljno

Kasno jedenje može uticati i na kvalitet sna, ističe doktorka. Ona je objasnila da jedenje obroka noću može negativno uticati na prirodni cirkadijalni ritam tela, prekidajući san i otežavajući kvalitet sna, piše "New York Post".

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju najmanje sedam sati sna po noći. Ako manje spavate, to je navika koju morate da prekinete da biste imali više energije.

Sedalački način života

Bez obzira da li radite od kuće ili u kancelariji, sedalački način života, posebno uz ishranu bogatu šećerom i prerađenom hranom, može smanjiti nivo energije. Da se ​​to ne dogodi, možete vežbati posle posla.

- Redovno vežbanje može pomoći da se poboljša nivo energije povećanjem protoka krvi i kiseonika do mozga i mišića. Ciljajte na najmanje 30 minuta vežbanja umerenog intenziteta svakog dana, kao što su brzo hodanje, vožnja bicikla ili plivanje - primetila je dr Danijela Kelvas.

Pored vežbanja, na dobar nivo energije tokom dana može uticati i ishrana koja sadrži raznovrsno voće, povrće, integralne žitarice i nemasne proteine. Savetuje se izbegavanje previše šećera.

Često pijete energetska pića

Suprotno mišljenju, lekari tvrde da energetska pića zapravo mogu imati suprotan efekat od onoga za šta su namenjena.

- Ozbiljniji rizici od kofeina uglavnom su povezani s velikom konzumacijom putem energetskih napitaka i u obliku dodataka ishrani - tvrdi kardiolog Stiven Devris.

Ako želite bolju opciju za napitke sa kofeinom, dr Valvano savetuje da počnete da pijete više čajeva.

- Konzumiranje kofeina iz izvora poput čaja, posebno zelenog čaja, može pomoći u poboljšanju nivoa energije podržavajući mitohondrije, koje su odgovorne za proizvodnju energije u našim ćelijama - objašnjava ona.

Hronični stres

Nizak nivo energije i umor su poznati neželjeni efekti stresa i emocionalne iscrpljenosti. Ako ste često pod stresom i osećate se kao da nemate energije, dr Kelvas kaže da ne bi bilo loše da isprobate neke od ovih aktivnosti.

- Vežbajte tehnike upravljanja stresom, kao što su meditacija, duboko disanje ili joga, da biste smanjili nivo stresa i poboljšali energiju - savetuje doktor.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još