Mlado vino, najčistije pijanstvo

Evropski dan mladog vina otvoriće vitezovi vinskog reda "Arena Zabatkiensis" pozdravnom rečju i ceremonijalom, nakon čega će posetioci moći da uživaju uz muziku tamburaša i mlado vino sa severa Bačke.

Učešće na toj manifestaciji najavilo je više od 30 proizvođača vina i rakije iz severno-bačkog regiona. Pored degustacije vina i rakije, posetioce, kako najavljuju organizatori, na objektu Velika terasa očekuju i bogati gurmanski specijaliteti.

U okviru manifestacije će biti organizovana izložba dizajna i promo materijala proizvođača vina i rakije Srbije, kao i izložba promotivnih materijala u turizmu Srbije i dodeliće se priznanja za najbolje u tim oblastima.

Predviđen je i prateći stručni program za izlagače, kao i prezentacija nove turističke mape vina i destilerija Vojvodine.

Na kraju manifestacije biće proglašeni najbolji promotivni materijali, dizajn ambalaže i etiketa vinarija i i destilerija Srbije u okviru dela Festivala tržišnih komunikacija "Promofest - Travel".

Manifestaciju će upotpuniti i stručni program za izlagače kao i prezentacija nove Turističke mape vina i destilerija Vojvodine.

Ako pitate enologe oni će vam reći da je mlado vino nešto što je globalni trend. Mlado vino je ono koje se najbrže uvini i koje je spremno za konzumiranje s jeseni, dok su druga još u procesu vrenja. Zato se ovo vino zove još i Svatovac jer se pije u vreme svadbi. Ono se pije u godini berbe, a treba da se popije do Uskrsa i smatra se za vino koje izaziva najčistija pijanstva.

Na ideju da proizvode ovo vino prvi su došli francuski vinari iz okoline Liona, iz oblasti Božole, 40-tih godina prošlog veka, tačnije 1935.godine, jer su hteli da naprave takozvano prirodno, neindustrijsko vino.

I naravno dobro se provedite, ali ako popijete neku kap više vina nikako ne vozite.

Jezero Palić
(old_image)

Pogledajte još