KARDIOLOZI UPOZORAVAJU: Jedna čaša vina štetnija je nego što mislite

Svi znamo da je preterano konzumiranje alkohola loše za zdravlje, ali šta je sa "rekreativnim" ispijanjem alkohola u malim količinama?

Kardiolozi strahuju da previše ljudi i dalje veruje u mit po kom jedna mala čaša vina ili piva ne štete, već pomalo i koriste zdravlju.

Svakodnevno ispijanje alkohola, čak i u vrlo malim količinama povećava rizik od razvoja fibrilacije atrija, poremećaja srčanog ritma, koji je, nakon ekstrasistolije najčešća srčana aritmija.

To stanje kod pacijenata prouzrokuje palpitacije, osećaj nedostatka vazduha, bolove u grudima, gubitke svesti, ali može da bude i potpuno asimptomatsko, pa se problem otkrije slučajno.

Po podacima britanske Nacionalne zdravstvene službe taj problem zahvata sedam odsto starijih od 65 godina. Iako takvo konzumiranje alkohola obično nije opasno po život, može da izazove razne probleme, a povezuje se i sa moždanim udarom.

Čak i čašica vina dnevno ostavlja posledice na zdravlje srca, utvrđeno je u velikoj studiji Centra za srce pri univerzitetskoj bolnici "Hamburg-Eppendorf", u sklopu koje su obrađeni podaci prikupljeni na 100.000 osoba praćenih tokom 14 godina, koji ranije nisu patile od fibrilacije atrija.

Istraživanje je pokazalo da se u tih 14 godina kod više od 5.800 ispitanika prvi put razvila takva vrsta srčane aritmije, a rizik je bio veći što je redovno konzumiranje alkohola bilo veće.

Pokazalo se da čak i jedna čaša piva ili vina dnevno, povećava rizik od razvoja srčanih aritmija za 16 odsto u poređenju sa osobama koje nisu konzumirale alkoholna pića. Kod osoba koje su dnevno konzumirale dve čaše alkoholnog pića rizik je porastao za 28 odsto.

Autori studije napominju da čašica alkohola s vremena na vreme ne predstavlja rizik za osobe dobrog zdravlja.

Prvi simptomi fibrilacije atrija su palpitacije i ubrzani rad srca. Tako da se pacijentima preporučuje da u potpunosti izbegavaju alkoholna pića.

Izvor: N1/Hina
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još