Opustite se, odmah!


Antistres tehnike na poslu

1. Iako će vam možda zvučati neobično, vrhovima prstiju tapkajte po glavi, posebno teme, kako biste se u isto vreme opustili i poboljšali cirkulaciju.

2. Smanjite napetost tako što ćete ranije dolaziti na posao. Uživajte u laganom jutarnjem ritualu i opustite se pre nego što na vas naleti sva silina poslovnog stresa.

3. Pošto ne možete da boravite u prirodi tokom radnog vremena (osim ako niste baštovan npr) već vreme provodite za računarom – prirodu dovedite sebi. Okružite se biljkama, one će vas opustiti.

4. Nekoliko puta dnevno trljajte oči po 30 sekundi, pa ih držite zatvorene ceo minut.

5. Umanjite stres uz opuštajuću muziku. Istraživanja pokazuju da puls ponekad prati ritam muzike, pa je odlično rešenje da iz vaših slušalica dopiru umirjući tonovi ambijentalne muzike.


Antistres tehnike kod kuće

1. Mazite se i držite za ruke s voljenom osobom makar 30 minuta dnevno jer su istraživanja pokazala da takva "terapija" oslobađa hormon sreće.

2. Prijatelj kojem se možete isplakati na ramenu savršena je terapija. Kad vas nešto muči izbacite to iz sebe dobrim razgovorom. Pritom se ne misli na viku i dreku.

3. Mirisi smanjuju stres. Nekoliko kapi esencijalnog ulja, npr lavandinog, stavite u posudu prilagođenu takvoj vrsti korišćenja i opuštajte se uz mirise.

4. Ako ste sami kod kuće, pevajte do mile volje, naglas, falširajte, pod tušem, veselo i energično – stres će se i na taj način smanjiti.

5. Tuširajte se naizmenično hladnim i toplim mlazom vode. Prvi će vas probuditi, a drugi relaksirati.

Pogledajte još