Bez incidenata na severu Kosova

U Janjenici, gde je Kfor pre dva dana uklonio barikadu prema albanskom selu Čabra, Srbi su sinoć postavili novu, izručivanjem peska na kolovoz.

Na to su vojnici reagovali bacanjem velikih količina suzavca, ali upotrebe oružja nije bilo, iako su građani u više navrata preko megafona upozoravani da će, ako izruče pesak, vojska pucati.

Iako je bilo spremnosti za razgovor između srpskih predstavnika i oficira Kfora, dogovora nije bilo jer su zahtevi Srba i Kfora bili dijametralno suprotni.

Obe strane su zahtevale da se oni drugi povuku sa puta, da ga oslobode za saobraćaj, ali to nijedna nije prihvatila.

Na svojim pozicijama ostali su i Srbi i Kfor, a građani su, kako su i najavili, postavili novu barikadu i ispunili najave da će na svaku porušenu barikadu postaviti novu.

Poziv predsednika Srbije Borisa Tadića dočekali su sa iznenađenjem, većina nije bila spremna za komentare a oni koji su pristali da razgovaraju s novinarima rekli su da predsednik baš najbolje ne
razume njihovu situaciju i da su barikada sredstvo borbe protiv nametanja kosovskih institucija na severu Kosova.

U Jagnjenici je sinoć probijen i novi zaobilazni put prema Zubinom Potoku, čime je ponovo uspostavljen saobraćaj iz Ibarskog Kolašina prema opštinama na severu Kosova.

U mestu Dudin krš dodatno je ojačana barikada na putu koji vodi od južnog dela Kosovske Mitrovice prema Leposaviću, a dežuralo se i na svim ostalim barikadama na severu Kosova.

KOSOVSKA MITROVICA, 30. novembra 2011. (Beta)

Pogledajte još