Moskva - doček uz votku i mandarine

Iako je Moskva, prema nekim statistikama, na prvom mestu najskupljih gradova na svetu i dalje mnogi ljudi sa nestrpljenjem očekuju Novu godinu na ulicama Moskve.

Oni koji su bili svedoče da je provod u Moskvi ravan onom u Njujorku. Grad živi 24 sata i ima neke od najboljih klubova i restorana na svetu.

Crveni trg

Moskovljani i njihovi gosti odbrojavaju poslednje mitne do početka Nove godine, najčešće na Crvenom trgu. Turisti savetuju, da ako želite da dočekate Novu godinu u Moskvi, nikako ne dolazite u poslednjim minutima pred ponoć na Crveni trg.

Policija je zatvara Trg kada proceni da ima dosta sveta. Ali i ako ne dospete do Crvenog trga dobra zabava, piće, petarde i vatromet su vam zagarantovani.

Na Crvenom trgu nalazi se i jedno od najvećih klizališta, pa Novu godinu možete proslaviti i na klizaljkama.

VIDI JOŠ...

(old_image)

Crveni trg je otvoren prostor u centru Moskve koji okuržuje gradsko trgovinski jezgro.

Sovjetska vlada je uništila nekoliko drevnih građevina oko trga, uključujući i kapiju uskrsnuća i kapelu, da bi napravila mesto za tenkove povodom demonstracija.

Reč crveni ne odnosi se na boju opeke niti na komunizam. Značenje reči krasny odnosi se na katedralu Svetog Vasilija ali je tokom vekova reč promenjena u crvena. Katedrala Svetog Vasilija je najpoznatija građevina u gradu.

U suštini dovoljno je da izađete na ulici i dobro se zabavite. Mnogi Rusi izlaze na ulicu posle ponoći i nazdravljaju šampanjcem, posmatrajući vatromet.
Običaj je da se za Novu godinu pojede i mandarina.

Moskovski ruski zimski festival

Kada ste već u Moskvi ne propustite zimski festival, koji se održava poslednje nedelje decembra i prve nedelje januara u parku Izmailovo.

Posetioci uživaju u vožnji kočijama i slušaju koncerte narodne muzike. Na Crvenom trgu se prave skulpture od leda, a izbor za nejlepšeg Sneška Belića održava se u Ulici Arbat.

Pogledajte još