Tika Stanić o ulozi Ive Andrića u filmu "Žućko - Priča o Radivoju Koraću"

- Nekoliko puta do sada sam igrao Ivu Andrića i svaki put o tom velikom čoveku otkrivao nešto novo. Tako je bilo i ovaj put, u pripremama za film o Koraću. Svima je poznato da je Andrić voleo sport, naročito košarku. Košarci je čak posvetio i jedan deo u "Znakovima pored puta" gde kaže: "Hvatajući ili bacajući loptu, čovek se ne samo produžuje i raste nego i preobražava: biva drugačiji, lakši i lepši, prevazilazi sebe, približava se bestežinskom stanju i visinskom letu, trijumfu svoga tela i, u isto vreme, pobedi nad njim" - kaže Tika Stanić o svom ponovnom "susretu" sa Andrićem, ali ovog puta u sasvim drugačijem, sportskom kontekstu.

Radeći na filmu "Žućko - Priča o Radivoju Koraću" zajedno sa rediteljem Gordanom Matićem, Stanić je otkrio mnogo toga o odnosu ovog spisateljskog velikana sa jednim pravim košarkaškim velikanom:

- Ono što nisam znao je da je Ivo Andrić bio veliki poštovalac Radivoja Koraća i da je između ta dva izuzetna čoveka postojalo prijateljstvo i duboko poštovanje. Žućko naravno nije bio samo vrhunski sportista, već i istinski intelektualac, zaljubljenik u umetnost, književnost naročito. Njegova harizma osvojila je i prilično zatvorenog Andrića, koji je u spomen tom prijateljstvu, prema sopstvenom svedočenju, svaku svoju posetu Sarajevu završavao obilaskom spomenika na mestu pogibije Radivoja Koraća. Radujem se premijeri i verujem da će publika voleti ovaj film.

Igrano-dokumentarni film "Žućko- priča o Radivoju Koraću" Gordana Matića premijerno će biti prikazan 16. februara u Sava centru, nakon čega stiže u beogradske bioskope.

USKORO NA NADLANU.COM: Premijera novog trejlera filma "Žućko - Priča o Radivoju Koraću"

SVE O FILMU: Žućko - Priča o Radivoju Koraću

Pogledajte još