Srbi na severu i jugu Kosova drugačije doživljavaju KFOR

"Taj dogovor mora biti prihvatljiv i za narod koji tamo živi. Probleme na severu nemaju pregovarači, nego narod koji tamo živi. Pitanje je može li mu se nametnuti bilo kakva politička odluka i sporazum, ukoliko ga bar ne tolerišu", kazao je Drevs za frankfurtske "Vesti".

Komandant Kfora, koji je početkom 2002. godine bio na dužnosti u Mostaru navodi da je situacija u BiH daleko komplikovanija nego na Kosovu.

"Konflikt na Kosovu je površinski vidljiv i na kraju možda i dođe do nekog rešenja. U Bosni ne vidim trajno rešenje, koje bi svima odgovaralo. Koliko godina je prošlo od kada sam bio tamo, a stvari su se samo malo promenile na bolje
", ukazao je on.

Drevs je ocenio da Srbi na Kosovu "žive u pat poziciji - vrsti zaleđenog konflikta i bez vizije budućnosti", zbog čega bi on, kako je rekao, da je mlad i jedan od njih, budućnost potražio u nekim boljim okolnostima.

General je dodao da ni slučajno ne želi da se njegov lični stav shvati kao poruka Srbima.

Dodao je da smatra da će kosovski Srbi teško podneti ako izostane finansijska pomoć Beograda.

"Svestan sam koliko se građani na severu oslanjaju na novac iz Beograda i da se pitaju kako će bez te podrške. Očigledno ne očekuju ni od koga da umesto Beograda preuzme tu ulogu, naročito ne od Prištine", naveo je Drevs i dodao da se istovremeno i srpske vlasti slažu da se uspostavi carina na prelazima na severu i prekine šverc.

Podsećajući da je tokom šestomesečnog boravka na Kosovu obišao sve srpske sredine, Drevs je ocenio da postoji razlika između Srba severno i južno od Ibra.

"Južno nema puno vojnika, uglavnom samo patrole. Ali, recimo, i dva švedska vojnika Srbima su garancija bezbednosti, jer razumeju da iza ta dva vojnika stoji jedna evropska država sa svim njenim saveznicima, koji žele mir. Dakle, imaju potpuno drugačiji doživljaj Kfora nego ljudi na severu", kaže general Drevs.

Drevs je ocenio da su mnogi problemi na Kosovu vezani za finansije i ekonomiju bez kojih nema ni budućnosti. Prema njegovim rečima, iako svi na Kosvou govore o stranim investicijama, niko neće ulagati dokle god se problemi ne reše.

Odgovarajući na pitanje kako je Kfor nepristrasan kada ne dozvoljava Srbima da blokiraju Euleks koji odlazi na prelaze kako bi punio kasu u Prištini, Drevs je pomenuo Rezoluciju 1244.

"Taj dokument sam dužan da poštujem, a jedna od odredbi je da je Kosovo jedinstvena carinska zona i na Euleksu je da je uspostavi. Ako Euleks odluči da ide na administrativne prelaze, moja obaveza je da ih zaštitim i omogućim slobodu kretanja u skladu sa Rezolucijom 1244", naveo je general i ukazao da se i dogovor o integrisanom upravljanju prelazima naslanja na taj dokument.

"Pa zašto bi se Srbija složila oko integrisanog upravljanja, ukoliko ne misli da je Kosovo jedinstvena carinska zona?", dodao je Drevs.

Komentarišući negativno mišljenje srpske javnosti o Kforu kada su vojnici Kfora u septembru počeli da ruše barikade Drevs, navodi da se Kfor nije suprotstavljao Srbima, već barikadama.

"Nije vazno ko ih gradi, one ugrozavaju slobodu kretanja, a to i bezbednost jesu suština naše misije. Dakle, naša misija se protivi barikadama, a istovremeno srpski narod koji se tamo okuplja stvara utisak da su akcije Kfora uperene protiv njega. Ne mogu nikoga da sprečim da to misli, ali podsećam da se u svakom dokumentu koji opisuje poslove misije ponavlja da je Kfor nepristrasna strana
", kazao je nemački general.

BEOGRAD, 11. marta 2012. (Beta)

Pogledajte još