Visok krvni pritisak - tihi ubica

Iako je činjenica da se u više od 90 odsto slučajeva ne zna uzrok bolesti, uz odgovarajući lekarski nadzor, ishranu i disciplinu ova boljka modernog dobra se može držati pod kontrolom. Pa pokušajte da se bar malo manje nervirate zbog visokih računa i besparice.

Optimalni krvni pritisak je 120 sa 80, noramalan od 120 - 129 sa 80 - 84. Visoko noramalan krvni pritisak je od 130-139 sa 85-89, blaga hipertenzija prvog stepena ima vrednost od 140-159 sa 90-99, hipertenzija drugog stepena, srednje teška, od 160-179 sa 100-109 i teška hipertenzija tećeg stepena ima vrednosti od 180 sa 110.

Kada "gornji" pritisak pređe skalu od 140, a "donji" 90 smatra se da je krvni pritisak povišen. Ove vrednosti se sa godinama povećavaju.

Manjak sna, pušenje. gojaznost

Visok krivni pritisak je u tesnoj vezi sa povećanim stresom, manjkom sna, gojaznošću, slanom hranom, lekovima (kortikosteroidi i kontraceptivi), pušenjem, kao i pojačanim konzumiranjem alkohola i energetskih napitaka.

Visok krvni pritisak može da bude i posledica oboljenja bubrega, nadbubrežne žlezde, srčanih oštećenja, poremećaja štitne žlezde.

Zujanje u ušima, vrtoglavica, kratak dah, mučnina

Zove se i "tihi ubica", jer se često javlja bez ikakvih simptoma. Ali najčešći simptomi su glavobolja, zujanje u ušima, vrtoglavica, kratak dah, mučnina.

Pacijeti se uglavnom prilagode povišenim vrednostima pa počinju da živie sa simptomima. Iako pacijeti nekada ne osećaju nikakve tegobe, povišeni krvni pritisak opterećuje srce i krvne sudove.

Manje soli

Pored svakodnevne kontrole i lekova koje prepisuje lekar, pacijentima se savetuje da smanje unos soli u organizam, da prestanu da puše, da se što više odmaraju

Prestanak pušenja je bitno jer nikotin sužava krvne sudove i povećava krvni pritisak. Smanjenjem unosa soli na manje od dva grama dnevno smanjuje se i količina vode u organizmu, pa se na taj način rasterećuje i krvotok.

Redovan san i smanjenje stresa su takođe poželjni za regulaciju pritiska. Stručnjaci savetuju i regulaciju telesne težine i umerenu fizičku aktivnost.

Beli luk kao lek
Beli i crni luk
snižavaju krvni pritisak, pa se preporučuje povećan unos osobama sa ovim problemom. Svež beli luk je najefikasniji lek za snižavanje krvnog pritiska. Savetuje se i sok od paradajza, čaj od gloga.

Često je nedostatak magnezijuma je povezan sa povećanim vrednostima pritiska. Preporučuje se unos mahunarki, zelenog lisnatog povrća, integralnih žitarica, mleka i drugih namirnica bogatih magnezijumom. Dobar lek sa obaranje krvnog pritiska su i sardine i tunjevina koju je potrebno, kako se savetuje, koristi u bar tri obroka nedeljno.

I ne zaboravite osmeh i dobru šalu, koja naučno dokazano, snižava krvni pritisak.

Pogledajte još
4 komentara
 1. Miroslav says

  Pozdrav jedno pitanje moj tata je danas mjerio pritisak na poslu i pokazivao 155 sa 111 i sacekao je 2 min i opet izmjerio i bio mu je 160 sa 115 .I odemo mi danas oko 3 sata doktoru ona mu izmjeri pritisak 125 sa 80 i kaze da je dobar al on opet nije siguran pa odemo do jedne apoteke i ponovo izmjeri 179 sa 111 de mi recite molim vas sta da radim

 2. Dragoljub says

  Dobar dan treba mi mala pomoc imam 38 god kad sam izmerio pritisak imao sam 124/98 otkuucaji srca 120 bio sam u setnji tako da je mozda otkucaj srca i povecan. Zanima me jer treba da idem od lekara sobzirom da mi je ovaj donji pritisak malo veliki

 3. Aleksandra says

  Molim vas pomoc?Covek 35 godina a pritisak 170/66.Inace nema problema sa pritiskom.Danima slabo jede,dosta je smršao. Kazite mi vas stručan savet,čitala sam da je stanje hipertenzije?Molim odgovorite ako je ozbiljno da idemo kod lekara na vreme

 4. Miroslav says

  Merio sam pritisak 140/71 kako da ga snizim sta da koristim

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.