Visok krvni pritisak - tihi ubica

Iako je činjenica da se u više od 90 odsto slučajeva ne zna uzrok bolesti, uz odgovarajući lekarski nadzor, ishranu i disciplinu ova boljka modernog dobra se može držati pod kontrolom. Pa pokušajte da se bar malo manje nervirate zbog visokih računa i besparice.

Optimalni krvni pritisak je 120 sa 80, noramalan od 120 - 129 sa 80 - 84. Visoko noramalan krvni pritisak je od 130-139 sa 85-89, blaga hipertenzija prvog stepena ima vrednost od 140-159 sa 90-99, hipertenzija drugog stepena, srednje teška, od 160-179 sa 100-109 i teška hipertenzija tećeg stepena ima vrednosti od 180 sa 110.

Kada "gornji" pritisak pređe skalu od 140, a "donji" 90 smatra se da je krvni pritisak povišen. Ove vrednosti se sa godinama povećavaju.

Manjak sna, pušenje. gojaznost

Visok krivni pritisak je u tesnoj vezi sa povećanim stresom, manjkom sna, gojaznošću, slanom hranom, lekovima (kortikosteroidi i kontraceptivi), pušenjem, kao i pojačanim konzumiranjem alkohola i energetskih napitaka.

Visok krvni pritisak može da bude i posledica oboljenja bubrega, nadbubrežne žlezde, srčanih oštećenja, poremećaja štitne žlezde.

Zujanje u ušima, vrtoglavica, kratak dah, mučnina

Zove se i "tihi ubica", jer se često javlja bez ikakvih simptoma. Ali najčešći simptomi su glavobolja, zujanje u ušima, vrtoglavica, kratak dah, mučnina.

Pacijeti se uglavnom prilagode povišenim vrednostima pa počinju da živie sa simptomima. Iako pacijeti nekada ne osećaju nikakve tegobe, povišeni krvni pritisak opterećuje srce i krvne sudove.

Manje soli

Pored svakodnevne kontrole i lekova koje prepisuje lekar, pacijentima se savetuje da smanje unos soli u organizam, da prestanu da puše, da se što više odmaraju

Prestanak pušenja je bitno jer nikotin sužava krvne sudove i povećava krvni pritisak. Smanjenjem unosa soli na manje od dva grama dnevno smanjuje se i količina vode u organizmu, pa se na taj način rasterećuje i krvotok.

Redovan san i smanjenje stresa su takođe poželjni za regulaciju pritiska. Stručnjaci savetuju i regulaciju telesne težine i umerenu fizičku aktivnost.

(old_image)

Beli luk kao lek
Beli i crni luk
snižavaju krvni pritisak, pa se preporučuje povećan unos osobama sa ovim problemom. Svež beli luk je najefikasniji lek za snižavanje krvnog pritiska. Savetuje se i sok od paradajza, čaj od gloga.

Često je nedostatak magnezijuma je povezan sa povećanim vrednostima pritiska. Preporučuje se unos mahunarki, zelenog lisnatog povrća, integralnih žitarica, mleka i drugih namirnica bogatih magnezijumom. Dobar lek sa obaranje krvnog pritiska su i sardine i tunjevina koju je potrebno, kako se savetuje, koristi u bar tri obroka nedeljno.

I ne zaboravite osmeh i dobru šalu, koja naučno dokazano, snižava krvni pritisak.

Pogledajte još