Kafa od koje vam neće porasti rep

Jedna studija sprovedena na Univerzitetu Harvard pokazuje da žene koje redovno piju kafu, sa kofeinom, imaju 20 odosto manji rizik da obole od depresije nego one koje ne piju kafu.

Dokazano je i da muškarci koji piju šest ili više šoljica kafe imaju 60 odsto manji rizik od razvoja najopasnijeg oblika raka prostate. Oni istovremeno imaju i 20 odsto manje šanse od formiranja bilo kojeg oblika raka prostate, u poređenju sa
muškarcima koji ne piju kafu.

Studija sprovedena na Univerzitetu Juta pokazuje da osobe koje piju više od četiri šoljice kafe na dan imaju 39 odsto manji rizik od razvoja raka usne šupljine u poređenju sa onima koji kafu uopšte ne piju.

(old_image)

Redovno ispijanje kafe povezuje se sa manjim rizikom od razvoja raka mozga te smanjenim rizikom od razvoja raka creva, jetre i ciroze.

Uticaj kofeina na mozak

Eksperimenti na miševima pokazali su da kofein značajno smanjuje abnormalnosti proteina povezanih sa Alchajmerovom bolesti. Kod miševa koji su već pokazali simptome Alchajmerove bolesti kofein je, kako tvrdi Centar za istraživanje Alchajmerove bolesti na Floridi, čak usporio propadanje i podstakao obnavljanje ćelija mozga.

Pogledajte još