Kazne lekarima zbog recepata

Prošle godine, inspekcija Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje utvrdila je da je 885 lekara u domovima zdravlja nepravilno prepisivalo lekove.

Lekari tvrde da Fond na godišnjem nivou nije oštećen, ali u toj ustanovi ne misle tako, pa su im tražili da iz svog džepa, ili budžeta domova zdravlja, vrate oko tri miliona dinara, prenosi RTS.

Doktorka Mirjana Stević u junu je napisala oko 3.000 recepata za 940 pacijenata, a inspekcija Zavoda je utvrdila da na toliko nije imala pravo i kaznila je sa 34.000 dinara.

Doktorka kaže da je radila više, jer je zamenjivala kolege koje su bile na godišnjim odmorima, a zbog toga je i hroničnim bolesnicima pisala recepte za dva meseca.

"Tu sam napravila propust, pri čemu nijedan od tih pacijenta nije došao po svoju terapiju u mesecu julu, kada sam ja bila na odmoru, i zbog čega sam to uradila, nego u avgustu. Znači na godišnjem nivou Fond nije oštećen", kaže Mirjana Stević, specijalista opšte medicine.

Ogorčeni odlukom Fonda, pojedini sindikati poručuju lekarima da ne vraćaju novac.

Dragan Cvetić iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije kaže da se radi o tome da niko ne spori da se racionalnije troši, međutim način na koji to rade za lekare je apsolutno neprihvatljiv.

Pogledajte još