Navalite na jagode - em slasne, em zdrave!

Kažu se da je dobro pojesti jabuku na dan da bismo bili zdravi, ali ako je to istina za jabuku, onda su jagode još poželjnije! Naime, jagode su prepune flavonoida, prirodnih jedinjenja koji imaju učinak sličan antioksidansima, odnosno, štite nas i jačaju nam imunitet.

Iako im je cena na pijacama zasada dosta nepristupačna, kako sezona bude odmicala, smanjiće se i njihova cena, pa će nam svima biti dostupne.

Ono što jagode čini toliko zdravim, da čak većina nas to nije ni znala, jeste sastojak fizetin (engl. fisetin) koji je zapravo prirodni falvonoid, a koga u jagodama ima u veoma velikim količinama ima u jagodama. Ima ga i u nekim drugim vrstama voća i povrća, kao i u čaju i vinu, ali ga u jagodama ima najviše.

Prema istraživanjima koja su sproveli stručnjaci iz Laboratorije za ćelijsku neurobiologiju Instituta Salk, ovaj sastojak ublažava komplikacije vezane za dijabetes, ali i štiti i jača imunitet, poput antioksidansa.

Kako piše časopis "Public Library od Science", naučnici iz pomenute laboratorije su svoja istraživanja sproveli nad miševima i rezultati analiza su dokazali da fizetin potpomaže preživljavanje moždanih ćelija i poboljšava pamćenje laboratorijskih miševa. Ovo saznanje da fizetin direktno pozitivno deluje na određene organe, sugeriše mogućnost stvaranja jedinstvenog leka za ublažavanje brojnih medicinskih komplikacija.

Jedna od autora ovog istraživanja, Pem Maher, otkrila je još pre deset godina da je supstanca fizetin kao flavonoid koji štiti mozak: „U biljkama, flavonoidi deluju kao zaštita od sunca i štit listove i plodove od insekata".

I ne samo to, voće strasti tj. jagode, sadrže puno vitamina A i C koji pospešuju stvaranje kolagena i  voćne kiseline koje koži daju zdravu rumenu boju. Odlične su i kao piling jer dubinski čiste kožu i odstranjuju mrtve ćelije.

Dakle, navalite na jagode i ne samo što ćete uživati, već ćete učiniti i nešto dobro za svoje zdravlje.

Pogledajte još